Nyomtatás
Találatok: 2075
vadászat afrikábanA vadászat lehet hobbi, kikapcsolódás, sport és életstílus is. Sokan a természet szeretete, a lesen eltöltött nyugalmas órák és a friss levegő miatt hódolnak ennek a szenvedélynek. Talán ez hajtja a legtöbb vadászt, hogy a legnagyobb mínuszokban vagy a legforróbb nyári napokon is elinduljanak vadászni. Ha te is kedvet kaptál, hogy puskát vegyél magadhoz és elindulj az erdőkkel és mezőkkel határolt területek vadjai után, akkor reméljük, hogy nem az üzleti vagy a kapcsolati tőke kiépítése, vagy a feszültség levezetése miatti lövöldözési vágy okán szerzed meg a vadászvizsgát.

A laikus emberek viszonya a vadászokhoz eléggé felszínes és sokszínű. Az igazi vadászoknak és vadászatnak semmi köze a kegyetlenkedéshez és az agresszióhoz. Őseink azért vadásztak, hogy családjukat és magukat az életben maradásához szükséges húsféleségekkel ellássa. Hosszú évszázadok alatt azonban a vadászat jóval túlnőtt ezen a szerepkörön és a kikapcsolódás, a hobbi, és a sport világába emelkedett. Az állatvédők mindig is ferde szemmel fognak a vadászokra nézni, hiszen szerintük aránytalan eszközökkel elkövetett gyilkosságokról van szó. De ha valaki már részt vett egy vadászaton, az már tudhatja, hogy egyáltalán nem az állatok elpusztítása a cél. A legfőbb ok, hogy a vadászok fenntartsák az egyensúlyt a húsevő és a növényevő állatok között.

Egy vadászatnak olyannak kell lennie, mint egy ünnepnek, ami nem egy hétköznapi esemény, ami nem mindennap adatik meg nekünk, amire készülünk, és aminek megadjuk a módját és az alázatot, mint bármilyen más ünnepünknek.

kapitális dámtrófeaHa jó vadász akarsz lenni, akkor követned kell a szigorú szabályokat. Ezeket mindig figyelmesen tartsd be. Szerencsére a legtöbb vadászt az elejtett vadak számánál jobban érdekli maga a vadászt technikájának elsajátítása, a természetközelség érzése, a friss levegő, a mozgás, vagy a csend és a nyugalom.

Egy jó vadász mindig betartja az íratlan szabályokat is, és tiszteli az állatokat. Az egyik alaptörvény, hogy nem szabad olyan állatra lőni, amely éppen az óvóhelyén van, esetleg együtt van a kicsinyeivel, vemhes, vagy vizet iszik. Természetesen jóleső érzés a férfitársak elismerő vállveregetése a nagyobb vad elejtése után, főleg ha az első zsákmányodról van szó, hiszen ez sokszor nagyban hozzájárul és mérvadó lehet a vadásszá válásod útján, de ezt ne minden áron érjük el.

Fontos, hogy szakmailag jól felkészült legyél, és a helyi vadászati kultúrát és hagyományokat is vedd mindig figyelembe, főleg ha egy nemzetközi vadászaton veszel részt.

Mindig a pozitív vadászati élményeket tartsd szem előtt, kövesd a vadászati közösségek erkölcsi értékítéleteit, a régebbi nagy vadászok példamutatása és erkölcsi normái legyenek a mérvadóak számodra is.

Ha állandóan csak lövöldözni szeretnél, akkor inkább menj el sportlövőnek. Számodra ne a vadűzés, a mindenáron lőni akarás és a trófea vagy húsgyűjtés legyen a cél.

Egy jó vadász olyan erényekkel bír, amely a társadalom számára megkülönböztetett értéknek számít. Érték, amely az általános viselkedési szabályok betartásával párosulva az illető vadász személyiségét kivételessé teszi, biztonságot nyújt, elősegíti az elismerését, elismertségét, sikerességét, a boldogság érzetének elérését. A vadászok hihetetlenül sok szertartással és szokással ünneplik a természet adta zsákmány elejtését vagy az új tagok vadásszá avatását. Ezek a szokások többnyire térségről-térségre változnak.

Amennyiben úgy gondolod, hogy a vadászat a legmegfelelőbb tevékenység lenne a számodra, készülj fel rá, hogy kissé költséges hobbiról van szó. Több százezer, vagy millió forintba is belekerülhet végül, hogy megszerezz minden engedélyt és minden szükséges eszközt, amire egy vadásznak szüksége van. Az engedély megszerzéséhez elsősorban jó egészségi állapotban kell lenned, és természetesen büntetlen előéletűnek. A végső vizsgát hónapok múlva szerezheted meg, addig is jó néhány lőtéri gyakorlaton is részt kell venned, de ez a legkönnyebb része a követelményeknek, hiszen számos vadászattechnikai és állattani kérdésre kell helyesen válaszolnod. Ha tényleg vadászni szeretnél és jó vadász akarsz lenni, akkor nagyon komolyan kell venned az elméleti oktatást.

A vadászat eléggé férfias dolog, ami kitartásra, fegyelemre, türelemre és összpontosításra tanít. A vadászat egyfajta magatartás, világnézet, ami egy adott öltözetet és viselkedést is megkíván. Egy életérzés, mely természet közeliséget, ésszerűséget, hitet, tehetséget, sok gyakorlatot és önuralmat igényel.

Forrás: MocsokMacsók