Nyomtatás
Találatok: 1233
börtönbe kerülhetnek a fatolvajokBaranya - Az elharapódzott falopások miatt szigorúbb lett az erdők védelme, akár börtönbe is kerülhet a rőzsegyűjtő.
A sűrűbe bemenni baltával, fűrésszel sem lehet. Itt a fűtési szezon és egyben a fatolvajlások ideje. Burián Endre, a Mecseki Erdészeti Zrt. erdőgazdálkodási igazgatója szerint kollégái jól tudják, hogy melyik erdőrészen és hol kezdenek szeptember közepén-végén a fatolvajok, merre várható a megjelenésük.
Az elmúlt évek tapasztalata szerint az ősz beköszöntével jelennek meg a „rőzseszedők”, akik a biciklire kötve hordják a fát, és persze érkeznek velük egy időben azok is, akik teherautóval és nagyobb tételben lopják a tüzelőt. Utóbbiak többnyire már nem is használnak motoros fűrészt, hanem kilesik, kivárják, amíg az erdészet depói, készletezőhelyei megtelnek, s onnan csak elemelik az árut.

 Burián Endre szerint a falopás örök probléma, amit teljesen megszüntetni sohasem lehet, ám az erdő tulajdonosainak közös érdeke és kötelessége a lehető legkisebb mértékre szorítani. Két éve nyolcmilliós kár érte őket, tavaly pedig csak hárommillió körüli, ami az egyre hatékonyabb ellenőrzés eredménye. Közel százfős szakszemélyzetük járja a területüket – az erdészet 52 ezer hektáros –, 103 sorompóval védik az erdei utakat, szorosan együttműködnek a területen élő és dolgozó polgárőrökkel, rendőrökkel. Tavaly óta a kerületvezető erdészek és a rendőrök közösen járőröznek. A szakember bízik abban is, hogy a megváltozott szabálysértési törvényben a kis értékű lopások komoly szankcionálása – a felnőtt elkövetők esetében 60 nap, visszaeső esetében pedig 90 nap elzárás lehetséges és komoly pénzbüntetés – még több segítséget ad. A szigor drákói: még rőzsét vagy korhadt ágat sem szabad kivinni az erdőkből engedély nélkül, akár állami, akár magánterületről van szó. Viszont tudják, hogy sok a rászoruló, ezért biztosítanak tűzifagyűjtési lehetőséget. Ilyenkor az erdész mutatja meg a gyűjtés helyét, adja meg a határidőt és osztja be a gyűjtőket.

Forrás: Bama