rókaimmunizációŐsszel folytatódik a rókák veszettség elleni immunizálása.
Zalában október 5-10. közt tartják az akciót, melynek kezdetétől 14 napig ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelnek el a vakcinázott területeken. Az immunizációval kapcsolatos teendőkről szerdán tartottak tájékoztatót a vadászatra jogosultak képviselőinek a Zala Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalban. Az országos kampányt lebonyolító Hubertus Kft. programfelelőse, Heltay András elmondta, október 2-22. közt 46 ezer 326 négyzetkilométeren összesen 953 ezer 400 adag vakcinát juttatnak ki.

Megyénkben október 5-10. között bonyolítják le az akciót, ezen idő alatt  ami egyébként rossz idő esetén néhány nappal akár meg is hosszabbodhat  repülőgépről szórják majd le a betegség elleni szérummal preparált csalianyagot. A kampány kezdetétől 14 napra pedig ebzárlatot, valamint legeltetési tilalmat rendelnek el a vakcinázott területeken.

Heltay András arra is felhívta a jelenlévők figyelmét, hogy szeptember 30-ig az érintett területeken ki kell helyezni a lakosságot informáló vörös plakátokat, s az önkormányzatokhoz is el kell juttatni a tájékoztatókat. A vadászatra jogosultak másik fontos kötelezettsége, hangzott el a tájékoztatón, a meghatározott számú, ellenőrző vizsgálatokhoz szükséges róka elejtése.

Kampányonként átlagosan 5000 hektáronként kell egy-egy felnőtt példányt mintaként elejteni, ami azt jelenti, hogy országosan összesen 1861, a megyében pedig 76 rókát kell e célból kilőni, 2011. március 1-ig. Noha az előírt mintaszám a korábbiakhoz képest megfeleződött, tavaly ezt sem sikerült teljesíteni az ország vadászatra jogosultjainak. Zalában egyébként a védekezésnek köszönhetően évek óta nem tapasztaltak veszettséget.

Forrás: Zalai Hírlap