Nyomtatás
Találatok: 3632
9,2 kg-os páros 12-es trófeaBár az őzbak szezon szeptember 30-án véget ér, de a vadászoknak nem kell letenniük a puskát, tart a gímszarvasok násza, bőgnek a bikák és a dámok barcogására sem kell sokat várni.
A szezon főidényében járunk, az őzbak vadászata még tart, a gímbikák bőgnek, kilövésük elkezdődött. Magyarországon a vadászati főszezon szeptember 1-től február 28-ig tart, ekkor lehet nagyvadakra vadászni, és jobbára apróvadakra is. Az április 15-től kezdődött őzbak szezon szeptember 30-ig tart, gímszarvas bikára, ami a legtöbb vadász álma, szeptember elsejétől lehet menni.

– Idén az őzbakoknak nem volt túl nagy a felrakása, kisebb súlyú trófeák estek, mint általában lenni szokott, mondta Kosaras Zoltán a Földművelési és Vidékfejlesztési Hivatal megyei Vadászati és Halászati Felügyelőségének vezetője.

A kedvezőtlen időjárás, az esős idő nem akadályozta meg a vadászokat abban, hogy elejtsék a tervezett mennyiségű őzbakot. A felügyelőségen eddig 1403 őzbak trófeáját bírálták el, de ez még nem az összes, még nem mutatták be valamennyit. Az idei vadászati szezonban eddig bírálatra bemutatott 1403 darab őzbak trófeából 5 arany, 18 ezüst és 43 bronz érmes volt.

A vadásztársaságok örömére – melyeknek fő bevételi forrása a trófeás vadak kilövéséből adódik – nem jöttek be a negatív jóslatok, a gazdasági válság ellenére a vendégvadászok száma úgy tűnik, nem csökkent drasztikusan. A trófeás vadak kilövése iránt változatlanul van érdeklődés, Tolna hagyományosan jó vadászterületnek számít.

A vadásztató társaságok szerint az elmúlt években a vendégvadászok megoszlása egyre inkább a hazai puskások irányába tolódik el, folyamatosan erősödik a magyar fizető vendégek köre. Külföldi vadászok többnyire a környező országokból érkeznek, a korábbi évtizedekben megszokottnál valamivel kevesebben, megoszlásukat tekintve változatlanul a németek vannak a legtöbben.

Míg az őzbak trófeák a vártnál valamivel gyengébbek az idei vadászati szezonban, a gímszarvasoknál más a helyzet. A gímbikáknál jobb a felrakás, több 10 kilogramm feletti trófeát mutattak már be eddig is, mondta Kosaras Zoltán. Az idei szezon eddigi legnagyobb trófeájának 24 órás súlya 13,40 kilógramm volt, a szarvasbikát a Gyulaj Zrt. hőgyészi területén ejtették el.

A szarvasbikák bőgése az időjárás függvényében körülbelül október elejéig tart, utána indul a dámbikák barcogása. Dámbikát október 1-től lehet lőni, a golyóérett egyedeket december 31-ig, a selejtet január 31-ig lehet vadászni. Tolna megyében Tamási és Gyulajon kívül Kocsola és Pincehely térségében van nagyobb számú dám populáció.

Haszonbérleti szerződéssel vadásznak a legtöbben

Tolna megyében a vadászatra jogosultak 328 ezer hektáron folytatnak vadgazdálkodási tevékenységet, 2007-től 64 vadgazdálkodási egység működik. Megyénkben a vadgazdálkodási egységek átlagos nagysága 5 ezer hektár körüli. A 64 vadászterületből 9 területen a földtulajdonosi közösség (közte 5 erdőgazdaság) gyakorolja a vadászati jogot, 1 területen mezőgazdasági tevékenységet folytató gazdasági társaság, míg a többi 54 területen a vadásztársaság haszonbérleti szerződéssel vadászik, illetve vadásztat.

Fontos feladat a génállomány megőrzése is

A megyében 2300 a vadászok száma. Az összes vadászjegyet váltók közel 70 százaléka valamilyen területtel rendelkező társaság tagja, 15 százaléka bérkilövő társaság tagja, alanyi jogon vadászjegyet váltó személy 12 százalék. Tolna megyében mind az apróvadas, mind a nagyvadas jellegű vadászterületek is megtalálhatóak. A megye gímszarvas állománya még napjainkban is kiemelkedő minőségű az országos átlaghoz képest. Génállomány megőrzési rendeltetésű terület a Gyulaj és a Gemenc Zrt. területén van.

Forrás: Teol / Fotó: Gottvald Károly