Nyomtatás
Találatok: 1911
szarvasbőgés, gímszarvasSzombathely - A szeptember a szarvasbőgés ideje, Vas megyében is javában folyik a szarvasbikák kilövése.
Eddig százhetven trófeát bíráltak el, közülük kilenc az aranyérmes. Szeptemberben kerül terítékre a gímszarvas bikák jelentős része Átlagos őzbak-szezon után vagyunk, és elkezdődött a szarvasbőgés és -vadászat - tudtuk meg a Vas Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalban Bogács László vadászati és halászati osztályvezetőtől. A megyében 1800 őzbakot lőttek idén a szezon során, és a szarvasbőgés kezdetétől a tegnapi napig 170 szarvasagancsot bíráltak el: közülük 9 az arany, 27 az ezüst, és 53 a bronzérmes.
- Szarvasbőgés idején lövik ki a vadászok a jó minőségű bikákat, ilyenkor kerül terítékre a gímszarvas bikák jelentős része. Jellemzően a kiváló egyedeket lövik ki, a selejtekre később kerül sor. November-decemberben kerülnek puskavégre a gyenge genetikai adottságú egyedek, amelyeknek agancsa ághiányos, gyenge, torz, ezek jelenléte nem kívánatos az állományban, csak fölöslegesen fogyasztják a takarmányt - hallom az osztályvezetőtől. Az állomány apasztása azonban nem csupán bikák kilövését jelenti, hanem azt is szükségessé teszi, hogy a tarállományt, vagyis a tehenek számát is csökkentsük. A tehenek kilövése is a bikavadászat után következik.

A megyében 54 vadászterület van, a vadásztársaságok száma azonban ettől némileg eltérő, mert utóbbiaknak csak egy része rendelkezik saját vadászterülettel, más részük bérel. A vadásztársaságok - amelyek nem profitorientáltak - ősszel a jobb bikákat külföldiekkel lövetik ki, hogy bevételhez jussanak.
- Új jelenség a külföldiekkel történő vadásztatásban, hogy a németek, osztrákok mellett megjelentek a szlovák és cseh vendégvadászok is - mondja az osztályvezető. Ennek vagy az az oka, hogy itt jobb minőségű bikához jutnak, vagy hogy idehaza nem kapnak vadászati lehetőséget. A vadászati turizmus nem csupán a vadásztársaságoknak jelent bevételt, hanem a vendéglátósoknak, szállásadóknak is.
A tévhitekkel ellentétben a külföldi vadász ugyanannyit fizet a trófeáért, mint a hazai. Egy tízkilós, aranyérmes trófea körülbelül ötezer euró, illetve annak megfelelő összeg forintban.
Vas megye gímszarvasállománya - ha nem is hasonlítható a gemencihez, a somogyihoz, zalaihoz, de közvetlenül ezek után következik: itt is esik minden évben tíz kilogramm fölötti bika.

Forrás: Vas Népe