Nyomtatás
Találatok: 1671
aranysakálokElképzelhetetlen, hogy olyan mértékű pusztítást végeznének Dél-Somogyban az aranysakálok, mint arról a portálunknak nyilatkozó beszámolt - reagált lapunk hétfői cikkére Toldi Miklós, a Dráva Szövetség elnöke.
Megírtuk: egy hónap alatt 250 bárányt ettek meg az aranysakálok a Homokszentgyörgy melletti Mariettapusztán. Toldi Miklós úgy véli: furcsa és értelmetlen a nyilatkozat, s egyenlő a természet elleni kirohanással.
Mintegy 10-15 éve jelent meg Magyarországon újra az aranysakál, vagy nádi farkas - mondta Toldi Miklós. Megfelelő életfeltételeket talált, elkezdett szaporodni. Ez örvendetes, hiszen visszajött egy ragadozó faj, gazdagítva a biológiai sokszínűséget. Elképzelhetetlen viszont, hogy egy hónap alatt 250 bárányt elpusztítson, főleg, hogy a sakál 70-80 százalékban rágcsálókat eszik. Semmi sem bizonyítja, hogy a 15 kilós sakál tépi szét a 70-80 kilós birkákat, falkában lenne képes talán rá, de inkább elhullott állatot eszik.
Mi természetvédők is azt mondjuk, hogy szabályozni kell a létszámát, ha szükséges ritkítani, de érdemes volna azon elgondolkodni, miért nem lehet a nyájat megvédeni. Az Alföldön két komondorral ez rendre megoldották...

Forrás: Somogyi Hírlap