Nyomtatás
Találatok: 2228
szarvasgombaAz országban egyelőre mindössze néhány tízhektárnyi telepített szarvasgombás erdő található.
A szarvasgomba-termesztés azonban komplex előnyöket hozhat a gazdának. - Sok volt az eső, gyönyörű az idei szarvasgombatermés - mondta érdeklődésünkre Ulrich József, az első honi termőre fordult szarvasgomba-ültetvény tulajdonosa. A nyár közepén kezdődött idei szezonban eddig mintegy 15-20 kilónyit gyűjtöttek a tízhektáros erdőről. Ehhez tudni kell, hogy a szezon a talaj megfagyásáig tart, és nem is szednek fel minden gombát, mert a jövő évi termést is meg akarják alapozni.
Ulrich József Hőgyész melletti szarvasgombás tölgyerdeje a gombaspórával kezelt makkok elvetése után nyolc évvel, három esztendeje fordult termőre. Az ország több területén vannak ültetvények, de egyelőre összesen csupán néhány tíz hektáron. Pedig a szakember szerint a szarvasgomba-termesztés haszna összetett módon jelentkezik.
Az egyik a telepített erdőben maga a szarvasgombatermés, ami hektáronként 20-40 kiló lehet évente. Egy kilónyit fajtától függően minimum 30-50 ezer forintért lehet értékesíteni, gyakorlatilag korlátlan mennyiségben.

Az adott fa gyökerein megtelepedő-szarvasgomba segítségével a fák nagyobb felületen tudják a vizet és a tápanyagot felvenni, az erdő jóval hamarabb lesz vágásérett. Emellett egy szarvasgombás erdőre turisztikai és gasztronómiai programokat lehet szervezni. Azaz Ulrich József szerint egy tökéletes vidékfejlesztési projektről van szó. További előny, hogy a felhagyott mezőgazdasági területek erdősítésére uniós pályázati támogatás nyerhető el, ami lényegesen csökkenti a beruházás költségeit.
A szarvasgomba-termesztés technológiájával foglalkozik Polgár Tamás, keszthelyi agrár- és kertészmérnök is. Az általa közreadott adatok szerint a semleges, enyhén lúgos, magas humusztartalmú, meszes, közepesen kötött, jó vízgazdálkodású talajok a legjobbak a szarvasgombának. A telepítés történhet ősszel és tavasszal is, de a talajnak nedvesnek kell lennie. A szarvasgomba természetes „partnernövényei" a tölgy, mogyoró, gyertyán, feketefenyő vagy hárs. Az ajánlott tőszám 800-1000 darab hektáronként. (Ulrich József ezt azzal egészítette ki, hogy erdősítésre csak 11 ezer darab/hektár feletti telepítés után lehet támogatást kapni.) Megfelelően kezelt, gombamicéliumokkal átszőtt gyökerű csemeték kétezer forint körüli áron már kaphatók. Jóval olcsóbb, de bizonytalanabb eredményű, ha valaki magról telepíti a leendő szarvasgombás erdejét. Az ültetvényt célszerű bekeríteni a vadkárok megelőzése érdekében. A befejezett erdőtelepítésig az erdősítést rendszeresen sorközművelni, kaszálni kell. A nyári szárazság idején fontos az ültetvény öntözése. A nyári szarvasgomba igényli a zárt lombozatot.
A szarvasgomba-termesztést leginkább a gyümölcstermesztési ágazatokkal lehet összehasonlítani. Beruházási költségük, éves árbevételük hasonlóan alakul. Előbbi ugyan később fordul termőre, viszont tovább terem. A fenntartási költség viszont töredéke a gyümölcsösének, mivel nincs szükség növényvédő szerekre és műtrágyára.

Forrás: Tolnai Népújság