Nyomtatás
Találatok: 2126
medve a hurokban pusztult elOszlásnak indult medve tetemére bukkantak Miklósvár erdejében.
A medve egy körtefára kihelyezett drótkötélhurokba szorult bele, legalább egy hétig vívta haláltusáját a fáról lelógva — erősítette meg erdővidéki tudósítónk információit László Béla, a Kovászna Megyei Vadász és Sporthorgász Egyesület igazgatója.
A hurkozás vadorzásnak minősül, ráadásul a medve szigorúan védett állat is, ezért a tettes — aki után a rendőrség nyomoz — 2—5 éves szabadságvesztéssel és 200 000 lejes büntetéssel sújtható. Ennyi ugyanis a medve eszmei értéke. Az igazgató szerint a medve szeptember elején szorulhatott a hurokba, és legalább egy héten keresztül ordíthatott, míg kiszenvedett. A medve elleni merénylet annál is érthetetlenebb, hogy a környéken nincsenek mezőgazdasági területek, melyeket a medve károsíthatott volna.

A medvék elszaporodására is felhívta a figyelmet az igazgató, elmondása szerint a városok, falvak közvetlen közelében levő kukoricásokban is szívesen tanyáznak. Rétyi Csaba árkosi vadász közölte, a csíkszeredai út melletti kukoricásban is láttak medvét, amely már horgászokat is megszalasztott. De ugyanúgy az árkosi temető melletti kukoricásban is vendégeskedik mackó.
Két-három éves, fiatal állatokról van szó, amelyek igencsak veszélyesek, az angyalosi állomás melletti kukoricásban bocsos medve nyomait is megtalálták, ez még veszélyesebb lehet, ha háborítják — mondta László Béla.

Erdővidéken hosszú évek óta gondot jelentenek a vadállatok. Tönkreteszik a termést, állatokat támadnak meg. Nemrég Benkő Imre középajtai gazda arra panaszkodott, hogy juhot, tehenet, sőt, bikát is ölt idén a medve. Az sem olyan kirívó eset, ha a falu utcáin látják őket. Miklósváron a kertekbe rendszeresen bejárnak a medvék. A kárvallott gazdák már az elszenvedett kárt sem jelentik, úgy érzik, nincs miért, mindenki magukra hagyta őket.

Forrás: Háromszék.ro