Nyomtatás
Találatok: 1551
erdőSzeptember közepén rendezték meg az Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMW) szervezésében Somogyzsitfán a középfokú vadászképzéssel foglalkozó erdészeti iskolák vetélkedőjét.
Az 1992 óta hagyományosan megrendezett országos versenyt az OMW és az iskolák közösen finanszírozzák. Hajdúböszörmény, Sopron, Csongrád, Szeged, Mátrafüred, Szombathely, Somogyzsitfa, Eger és Barcs egy-egy iskolájának tanulói mérik össze tudásukat minden évben ezeken a versenyeken, amelyeknek rotációszerűen a résztvevő intézmények székhelye ad otthont. A cél, hogy az iskolák bizonyítsák szakmai kvalitásukat, és hogy a folyamatos fejlődéssel odafigyeljenek a vadászutánpótlás szakszerű kinevelésére. A verseny első napján a diákokra embert próbáló feladta várt, a gyakorlati tudásukat kellett bizonyítania: fel kellett ismerniük különböző növényeket, állatokat, állathangokat, nyomképeket, vadászkürtjeleket. Különböző madarak röpképéből következtetniük kellett az egyes fajokra, bizonyítani kellett tudásukat a koronglövészetben, a bukócéllövészetben, össze kellett szerelniük egy motorfűrészt és egy lőfegyvert is. A legnehezebbnek azonban mind közül a trófeaminősítés bizonyul évről évre, ilyenkor a tanulóknak egy gímbika, dámbika és őz-bak agancssúlyát, korcsoportját, lőhetőségét és távolságát kell megbecsülnie. A másik fajsúlyos feladat a nagyvad találatjelzésének helyes kikövetkeztetése. A vetélkedő másik részében pedig számos elméleti kérdést kell összefoglalóan megválaszolniuk.

Török Henrik, az Országos Magyar Vadászati Védegylet főmunkatársa, a vetélkedő fő szervezője szerint többeknek komoly problémája volt ezekkel a feladatokkal: a szereplés, a nyilvános beszéd megrémítette a fiatalokat.
- Az iskolák teljesítménye is hullámzó, nagy különbség van az egyes intézmények között. Az oktatás színvonala nemcsak a technikai felkészültségtől függ, inkább a tanárok agilitásától, hozzáállásától -vélekedik Török Henrik.
Az OMW főmunkatársa kiemelte: a vadászati, erdészeti szakterületen erőteljes túlképzés figyelhető meg, a gyerekek azonban nemcsak emiatt nem helyezkednek el végül szakmájuk szerint: sokan nem merik, bírják vállalni ezt a hivatást, amely kemény rátermettséget követel meg az embertől.
Az idei vetélkedőt a szegedi Kiss Ferenc Erdészeti Szakközépiskola tanulói nyerték meg, másodikok a soproni Nyugat-magyarországi Egyetem Roth Gyula Gyakorló Szakközépiskola diákjai lettek.

Forrás: Magyar Nemzet