Nyomtatás
Találatok: 2459
madármegfigyelő napok zalábanFenékpuszta, Zalavár - Az egy héttel ezelőtt lezajlott európai madármegfigyelő napok hazai rendezvényein több, mint 215 ezer madarat láttak a résztvevők.
A két zalai helyszín ezúttal az érdeklődők számát tekintve teljesített a legjobban. Az európai madarászok közt minden ősszel, madárvonulás idején presztízsviadalt jelent a kétnapos rendezvény: a győztesé ugyan csak erkölcsi siker, ám szakmai berkekben az eredményeket azért természetesen számon tartják. Hazánk hagyományosan jól szerepel a vetélkedésben, a megfigyelt madarak számát tekintve voltunk már másodikak is, az idén azonban a mostoha időjárás kicsit rontott az eredményeken.

- A Dunától keletre jobbak a számok, de ott derült volt az ég ezen a hét végén, a zalai szeles-esős időben viszont ezúttal csak az érdeklődők számával lehettünk elégedettek - összegzett Darázsi Zsolt, a szervező Magyar Madártani Egyesület megyei titkára, kiemelve: a hideg időben a madarak sem szívesen mozogtak, a fenékpusztai hálóba az első napon 22, a másodikon pedig 8 esett összesen. - Nyári ludat, tőkés récét és füsti fecskét láttunk a legtöbbet, s a két nap során összesen 5 ezer madarat regisztráltunk.
Országosan a leggyakoribb madár a seregély volt. Hazánk a résztvevők számát tekintve (3 ezer fő) hatodik lett Európában, a megfigyelt madarak számában ötödik, a helyszínek (110) tekintetében pedig negyedik helyen végeztünk.

Forrás: Zalai Hírlap