Nyomtatás
Találatok: 1550
vége a szarvasbőgésnekZalaegerszeg - Vége a szarvasbőgésnek, így az MGSZH Zala megyei Igazgatósága elkészítette az ilyenkor szokásos leltárát. Eszerint az elejthető példányszám alig egyötöde került terítékre. Közülük néhány trófea értéke több millió forintra tehető. A vadásztársaságok ennek jelentős részét a vadak által okozott károk megtérítésére fordítják.


A gímszarvas vadászata szeptember 1-től a következő év február utolsó napjáig engedélyezett. Számuk a becslések szerint 6-7 ezerre tehető. Ezt az adatot figyelembe vették a vadgazdálkodási terv összeállításánál, s ennek megfelelően csak 5 ezer egyed ejthető el. A szarvasbőgés végén Zalában is elkészült az időszakos leltár, miszerint a megye országos szinten továbbra is őrzi előkelő helyét.

A szarvasbőgés végén készült leltár szerint 660 egyed került terítékre, melyek közül fele érmes, 20%-a pedig a szakszerűtlen elejtés miatt mínusz pontos. Hét bika trófeája meghaladja a 12 kg-os álomhatárt, háromé pedig a 14 kg-ot is túllépte- közölte Lázár Attila vadászati felügyelő.

A vadgazdálkodási terv a mintegy 11 ezres vaddisznóállományt is érinti. Az általuk okozott, tavaly kifizetett vadkár elérte a 280 millió forintot. Így az elejtési terv ennél a fajtánál a legmagasabb. Az apróvadak közül a fácánpopuláció létszáma mindössze 25 ezerre tehető, ezért a kilőhető példányszám nem haladhatja meg a 3 ezret. Mezei nyúlból mindössze 100 kerülhet puskavégre, mert az elmúlt évekhez viszonyítva számuk drasztikusan lecsökkent.

Forrás: ZTV Híradó