Nyomtatás
Találatok: 1247
kutya-jogosítvány kell a kutyatartóknak svájcbanÚgynevezett "kutya-jogosítványt" kell beszerezniük azoknak a svájciaknak, akik otthonukban kutyát akarnak tartani.
A 2008-ban elfogadott, de idén októberig haladékot adó törvény legalább négyórás elméleti képzést ír elő a kutyatulajdonosok számára, és aki ezt elmulasztja, több száz eurós pénzbírságra számíthat.A szövetségi parlament az utóbbi években folyamatosan szaporodó kutyatámadások miatt folyamodott a szabályozás e szokatlan formájához, 2009-ben ugyanis nem kevesebb, mint háromezer harapásos sérülést regisztráltak. Márpedig a honatyák mindebből arra a következtetésre jutottak, hogy a kutyatulajdonosok nem tudnak kellően bánni négylábú kedvenceikkel.

Az új szabály mintegy negyvenezer tulajdonost érint, és azt az egyes kantonok akár szigoríthatják is. A francia nyelvű Lausanne-ban például a harci kutyák, egyebek mellett a rottweilerek tulajdonosainak 72 órás különleges tanfolyamon kell részt venniük valamelyik, a szövetségi állatorvosi hivatal által akkreditált kutyaoktatónál, ahol az elemi higiéniai szabályok mellett a konkrét idomítással kapcsolatos tudnivalókat, például a leültetést, a visszahívást is megtanulják.

Az intézkedésnek nem mindenki örül, hiszen a tanfolyam óránként legalább 18 euróba, mai árfolyamon közel ötezer forintba kerül, és az mindenki számára világos, hogy a törvényben előírt négy óra alatt csak az alapokat lehet megtanulni. A kutyaoktatók viszont kifejezetten örülnek az új lehetőségnek; szerintük a józanész is azt diktálja, hogy a tulajdonosok bármilyen helyzetben tudjanak parancsolni a kutyáknak.

Forrás: Inforádió