Nyomtatás
Találatok: 1647
sok pásztorkutyát hagynak magukra„A pásztorok néha jobban szeretik a kutyájukat, mint a feleségüket”
László Béla, a Kovászna Megyei Vadász és Horgász Egyesület igazgatója egyre riasztóbbnak tartja a pásztorkutyák, kóbor kutyák vadállomány-pusztításait. Aggodalmait a környezetvédelmi hivatal is osztja, az állatvédők „felszisszenése” ellenére. Ezek a kutyák őszszel- télen és okozzák a legnagyobb károkat, ugyanis számos juhász, amikor lemegy az esztenáról, az állatokat Isten kegyelmébe ajánlja, otthagyva őket az erdőn.

„A törvény előírása szerint egy hegyi esztenán csupán három kutyát lehet tartani, dombvidéken kettőt, illetve mezőn egyet. Ezt a számot Háromszéken a pásztorok jóval meghaladják. Az orvvadászok egy tizedét sem lövik le annak, amit ezek a kutyák elpusztítanak” – mondja László Béla, aki olyan esetről is tud, ahol az előírt 3 kutya helyett 24-et tartanak.

Az igazgató elmondása szerint a vadászok minden évben próbálják megfékezni a kutyák elszaporodását, ám ahelyett, hogy javulna, egyre csak roszszabbodik a helyzet. Ugyanis a vadászegyesület az utóbbi időben (három éve) nagyban függ a területtulajdonosoktól. Ha ezek a tulajdonosok valamilyen formában érdekeltek egy-egy esztenánál, csordánál, azzal fenyegetőznek, hogy nem adják bérbe területeiket, ha a vadászok megölik a juhászkutyákat. Olyan eset is gyakran előfordul, amikor a vadásznak, aki lelövi a kutyát, a pásztorok botjai elől kell menekülnie, autóját megrongálják.

„A problémás kutyák hiányában a vadállomány pontosan a mostanihoz képest tízszeresére nőne, ám a pásztoroknak státusszimbólum a kutya. Sokan úgy tartják, minél több, nagyobb kutyája van a pásztornak, annál erősebb ő is, ezért nem lehet velük egyezkedni. Sokszor jobban szeretik a kutyákat, mint a feleségüket” – állítja László Béla.

Háromszéken a vadászegyesület adatai szerint évente körülbelül 680- 700 kóbor-, és pásztorkutyát lőnek ki az erdészet 21 területén. Az utolsó számlálás szerint a vadászegyesület által bérelt területeken található közel 300 esztenán 2460 kutyát tartanak nyilván.

László Béla ugyanakkor kifogásolja, hogy a pásztorok nem a terelésre, nyájvédésre használatos pásztorkutyákat tartják, hanem a „terrierbe átcsapó félkorcs” kutyákat, amelyek sokkal jobb vadászösztönnel rendelkeznek.

A természetvédelmi osztály munkatársai, Berde Lajos és Matei Liviu kérdéseinkre elárulták, hogy valóban nagy pusztításokat okoznak a vadállományban a nyájat kísérő, vadászó pásztorkutyák. Főképpen az őzgidák, vadmalacok, nyulak, de a földön fészkelő madarak is áldozatul esnek a szabadon kóborló ebeknek.

A juhtartással foglalkozó gazdáknak is megvan a véleményük az ügygyel kapcsolatosan: „Ha kevesebb lenne a medve-, farkastámadás, akkor mi is kevesebb kutyát tartanánk az esztenákon” – fogalmaztak röviden a megkérdezettek.

Forrás: Székely Hírmondó