Nyomtatás
Találatok: 1790
lakott területre is bemerészkednek az aranysakálokBalatonfenyvesen már a házak udvarára is bejár az aranysakál, és szinte kiüldözhetetlen.
Szép dolog az állatvédelem, de úgy gondolom minden állatnak a természetes élőhelyén lenne a helye. Én is állatvédő vagyok, de a saját udvaromon képtelen vagyok megvédeni a macskáimat és a kutyámat az aranysakál ellen. Tévedés, hogy nem támadja meg a macskát és a kutyát. Lehet, hogy a szakirodalom szerint nem, de ez az állat nem a róka, hanem a farkas egyik fajtája. Én nem tudományosan nézem az állatokat, hanem a saját tapasztalatom szerint, és közlöm megtámad mindent ha éhes. A rókától nem félek, de a sakállal való találkozás félelmetes, pedig én nő létemre nem ilyedek meg az árnyékomtól.

Az ország területén sok helyen építenek utakat, autópályákat, ezzel megzavarják vagy éppenséggel ahogy ez Balatonfenyvesen történt az autópálya építésével elzárták az állatok visszajutási lehetőségét a Berekbe. (Na itt lett volna szerepük az állatvédőknek, hogy azt a néhány példányt befogják és visszategyék a megfelelő helyükre.) Az állatok ezt követően már nem a természetes élőhelyükön hozzák világra és nevelik fel utódaikat, hanem itt köztünk emberek között. Úgy gondolom, hogy ezzel azonban genetikailag nem változik meg a viselkedésük , továbbra is ösztönösen cselekszenek, - hiszen nem háziállatok - vadállatok maradnak. Balatonfenyves nyaralótelepülés, az állandó lakosok szétszortan élnek, nagy területen. Vannak település részek amik csak a nyári hónapokban népesülnek be.

A több éve itt ragadt és szaporodott rókák és aranysakálok az élelmet fenntartásukhoz, kicsinyeik felneveléséhez, bármi áron, de megszerzik.
Nos végezetül én két lehetőséget látok ember és állatbarátként:
- vagy gyüjtsék be az állatvédők a lakott területen lévő rókákat és aranysakálokat (erre látok kevesebb esélyt)
- vagy kilövéssel tisztítsák meg a lakott települést az erre illetékesek