Nyomtatás
Találatok: 1915
kapitális trófeaVéget ért a szarvasbőgés, a vadászati idény csúcsa.
A vadászatra jogosultak nem minden esetben elégedettek. A vadásztársaságok legnagyobb bevételét a szarvasbőgés időszaka jelenti. Ilyenkor jönnek a külföldi vendégvadászok, hogy az általuk hőn áhított trófeát terítékre hozzák. Nehézkesen indult az idei bőgés, és az eredmény is felemásra sikeredett Január végéig van még lehetőség az üzemtervben megszabott mennyiséget teljesíteni. De kérdés, hogy mi lesz a minőséggel?
Eddig - a tavalyi évhez hasonlóan - több mint nyolcszáz gímagancsot bíráltak el. Bár 59 százalékos az érmes arány, a szakemberek szerint kimagasló trófea nem került a szemük elé.
- A szarvasbőgés időszakának vége - mondta Herczegfalviné Demeter Erzsébet a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal vadászati és halászati osztályvezetője. - A felhozatal nem rosszabb az előző évekénél, de nincs 14 kiló feletti öreg, nagy bika. Az eddig bemutatott legnagyobb trófea 12 kiló 77 deka és a Somogyi Magor Vadásztársaság holládi területrészén esett Az állomány korösszetétele nem javult, továbbra is az elfiatalodás figyelhető meg. A mínusz pontokat és az ezután járó szankciókat a jogalkotók eltörölték, így csak korai, hibás kilövésekről beszélhetünk. Az összes bemutatott trófea tíz százaléka ebbe a kategóriába tartozik. A somogyi szarvas állományban nem mennyiségi, hanem minőségi probléma van. Az elkövetkező években ezen kell változtatni, a fiatal selejt bikák kilövésének változatlanul hagyása mellett, a középkorosztály kíméletével.

A trófeabírálók gímszarvas agancsra eddig 53 arany, 199 ezüst és 226 bronzérmet osztottak ki, és 111 korai, hibás kilövést állapítottak meg.
Az idén eddig elejtett legnagyobb somogyi gímszarvas trófea történetéről Nagy Péter vadászmester mesélt: - Rapszodikusan indult az idei szarvasbőgés, az elején az idő sem kedvezett. Mire megjött a bikák párosodási kedve és ezzel párhuzamosan a hangjuk is, addigra a vendégek egy része elment. A vadásztársaság területét kettészeli az
autópálya, így a Marcali hát felé a Kis-Balaton térségéből nem tud átvonulni a vad, feltorlódik.
A területünkön intenzív mezőgazdasági termelés folyik, főként kukoricát termelnek - folytatta Nagy Péter. A megnövekvő vadlétszám növeli a vadkár összegét is. A tulajdonos villanypásztorral védi a területet. Az öreg, mintegy 12 éves bikának is ilyen volt az agancsára tekeredve. Egyébként egy osztrák vendégvadász hozta terítékre.
Nagy Péter elmondta azt is, hogy összesen 25 külföldi vendégvadászt fogadtak, Ausztriából, Dániából, Németországból és Szlovákiából. A bőgésben 15 bikát ejtettek el, az üzemtervben összesen 40 kilövése szerepel.

- Ma már a külföldiek sem úgy jönnek, hogy mindegy mekkora a bika, kifizetem - mondta a vadászmester. - Ha a szerződésben rögzített méret felettit lő, akkor kezdődik a huzavona, hogy mennyiért viszi el. Ez különösen azért okoz gondot, mert ahogy szinte az összes vadásztársaság, így mi is ebből az árbevételből fizetjük a vadkárt és ebből a pénzből etetjük az állományt.
Varga Gyula, a Sefag Zrt vadgazdálkodási osztályvezetője szerint átlagos volt a bőgési szezon. - A terítékre került gímbikák átlagos trófeasúlya javult a tavalyi évhez viszonyítva, és a tavalyinál több 10 kiló feletti bikát ejtettünk el. Súlyban legerősebb gímbikánk a barcsi vadászterületen esett 11,52 kilogrammos tömeggel, míg pontszámban (225,50 C.I.C.) legerősebb gímbikánk a lábodi vadászterület déli fővadászati körzetében ejtettük el.
A várakozásoknak megfelelő, jó minőségű gímbikákat adott a szántódi vadászterület karádi és aliréti tömbje is - mondta Varga Gyula. A szezon előtti változékony időjárás a bőgést érdemben nem befolyásolta, a szeptemberi átlagosnál csapadékosabb időszak legfeljebb a vadászember kedvét vette el és a terepen való közlekedést nehezítette meg. A területeinkre látogató vadászvendégeknél még mindig meghatározó a németajkú vadászok aránya.
Az egyéb országokból - USA, Belgium, Skandináv országok - érkező vendégekből csak ritkán alakul ki évente visszajáró törzsvendégkör, ugyanakkor az is látszik, hogy olyan országok vendégei is kopogtattak nálunk, amelyekre korábban nem volt példa - tette hozzá Varga Gyula. így Csehországból, Szlovákiából is érkeztek nimródok. A belföldi fizető vendégek száma - talán a gazdasági válság hatásai miatt - még mindig alacsony szintű.
- A nyári kánikula a maga hosszú napsütéses időszakaival, illetve a rendelkezésre álló széles táplálékbázis az általunk már előzetesen remélt, jobb fajsúlyokat eredményezték - így Varga Gyula.

Különleges trófea
A vadászok számára egy különleges trófea akár egy kapitális méretűvel is felér. Bárdudvarnokon a Szent Benedek Vadásztársaság területén ejtette el még bőgésben Wolfgang Wittig osztrák vendégvadász ezt a nem mindennapi, rendellenes agancsot viselő bikát. A trófea súlya 9,58 kilogramm volt és a bírálaton 201,17 pontot kapott.

Forrás: Somogyi Hírlap