Nyomtatás
Találatok: 1216
orvvadászok ritkítják a zergéket nagyhagymásonA zergék párosodási időszakában megsokszorozódik a Nagyhagymás környékén az orvvadászok száma.
Megfékezésükhöz a sajtó segítségét is kéri a Békás-szoros–Nagyhagymás Nemzeti Park igazgatója. Az egyeskői menedékháznál dolgozó építőmunkások három lövést hallottak eldördülni az elmúlt pénteken, az esetről értesítették a parkőrséget. A helyszínre érkezők azonban nem értek tetten orvvadászokat, nyomokra sem bukkantak. Hasonló gyakran történik a Nagyhagymás környékén: a zergék párosodási időszaka vonzza az orvvadászokat. Az Egyes-kő–Nagyhagymás térségében a védett állatokat a trófeáért lövik, a Kis-Cohárd-Tündérkert környékén a csapdaállítások a gyakoribbak, ott a húsvadászok garázdálkodnak.

Hegyi Barna, a Békás-szoros-Nagyhagymás Nemzeti Park igazgatója a sajtó segítségét kérte, hogy így értesítse a természetjárókat: ha a park területén lövéseket hallanak, vadászatra utaló jeleket látnak, jelentsék ezt a park vezetőségénél, ha lehetőségük van, készítsenek fényképeket is a helyszínen. Az igazgató tapasztalatai szerint az orvvadászok szervezett és jól informált csoportokban garázdálkodnak, ezért nem könnyű tetten érni őket. Ráadásul a nemzeti park csak egy működőképes járművel rendelkezik, a túl kevés parkőr nem tud mindenhol időben jelen lenni. A park vezetősége gyakoribb, rajtaütésszerű őrjáratokat szervez a hegyi csendőrséggel közösen, és keresi az anyagi lehetőséget, hogy mihamarabb egy terepjárót vásároljon. Hegyi közölte: előfordul, hogy amikor a park területén kívül felmérés készül a zergeállományról, mesterségesen felduzzasztott adatokat jelentenek be, és így kapnak kilövési engedélyt – egyesek pedig a parkon belül próbálják elejteni a vadat.

Forrás: Erdély.ma