Nyomtatás
Találatok: 1844
hatalmas károkat okoznak az orvvadászok a vadásztársaságoknakOrvvadászat | Egyelőre nincs a rendőrségnek és a vadásztársaságoknak sem hatékony fegyvere az orvvadászok ellen. A rapsicok fő zsákmánya a szarvasagancs.
Egy dám szarvasbika négy kilogrammos trófeájának értéke mintegy 800 ezer forint. Az e súly fölötti részért grammonként 16 ezer forintot fizetnek hivatalosan. Természetesen a fekete piacon ennél kevesebbet adnak érte, de szépen kereshetnek így is vele az orvvadászok.

Börcsök Zoltán, több Dombóvár környéki vadásztársaságnak is tagja, a kocsolainak pedig az elnöke. Ő is halott a közelmúltban történt esetről.

A Dombóvári Rendőrkapitányság tájékoztatása szerint a Dalmandi Mezőgazdasági Zrt. tulajdonában lévő szántón két hivatásos vadász arra lett figyelmes, hogy egy földön fekvő, elpusztult dámszarvas teteme körül tesz-vesz egy férfi.

A vadászok közeledésére az ismeretlen elszaladt, de a helyszínen hagyta hátizsákját. A rendőrök számára világossá vált, hogy a vadakat hurkolás módszerével elejtő orvvadásszal van dolguk. Az elkövetőt távolról a hivatásos vadászok felismerni vélték.

A kocsolai illetőségű K. Zs. a házkutatás során először tisztázni tudta magát, terhelő tárgyi bizonyítékokat nem találtak nála. Néhány nappal később azonban a gyanú ismét rá terelődött, ekkor részletes beismerő vallomást tett. Az eljárás nagy értékre elkövetett lopás, valamint állatkínzás bűntette megalapozott gyanúja miatt folyik ellene.

Börcsök Zoltán szerint nagyon nehéz tetten érni a rapsicokat, s akkor is kivághatják magukat. - Nem sok minden van a vadász, vagy a vadőr kezében, ha fel akarja tartóztatni az orvvadászt. Mondhatja, hogy épp erre sétált, és meglátta szegény vadat a hurokban, ki akarta venni, és el akarta vinni az állatorvoshoz. Ha puskát látnak nála, mondhatja, hogy találta, és a rendőrségre akarta vinni. Fel pedig nem tartóztathatjuk, mert akkor korlátozzuk a jogait - tette hozzá.

- Az ilyen kistelepüléseken az emberek általában tudják, hogy ki foglalkozik ilyesmivel. Az információk pedig hozzánk is eljutnak. Tudunk az éjszakai autózásokról az erdőkben, de ez még nem bizonyít semmit. Csak konkrét tényekkel állhatunk a rendőrség elé, s mondhatjuk, hogy ez az ember orvvul elejtett egy dám vadat, s felelnie kell érte.

Tavaly is előfordult, hogy vadászok puskával láttak olyan embereket, akik biztosan nem vadászok, fel is ismerték őket, de a rendőrségen azt mondták, nem ők voltak, s nekik nincs puskájuk. A törvények ráadásul túl szigorúak a vadászokkal szemben, hiszen ha a rapsic azt állítja, hogy a vadász ráfogta a puskáját, utóbbitól a rendőrség azonnal elveszi a fegyvert, még ha az eset meg sem történt, akkor is. Véleményem szerint a fegyvertartást nem kellene ilyen szigorúan értelmezni a vadászokkal szemben - húzta alá Börcsök Zoltán.

Az elnök szerint az orvvadászok valószínűleg sokkal több vadat ejtenek el annál, mint amennyi a tudomásukra jut. Ritka, hogy csak a hús miatt ölnének a vadorzók, az igazi zsákmány számukra az agancs, amit értékesíteni tudnak, hiszen a trófeák ára igen magas, milliós értékű is lehet.

Az idei évben kevesebb bejelentés érkezett

Kitanics Zsuzsanna, a Dombóvári Rendőrkapitányság sajtóreferense kérdésünkre elmondta, az idei évben ez volt az egyetlen orvvadászattal kapcsolatos bejelentés az illetékességi területükről. Tavaly szintén Kocsola környékéről jelentették, hogy hurkokat találtak. A rapsicok a tetemet, fegyvert eltüntetik, az agancsot, az állat fejét magukkal viszik, nem sok nyomot hagynak. A vadászok szerint hangtompítós puskával dolgoznak a rapsicok, s ez Kitanics Zsuzsanna szerint is valószínű lehet, hiszen a lövések dörrenését észlelnék a vadászok. Tavaly Mászlonyban két hangtompítós puskával felszerelt orvvadászt fogtak el a rendőrök vadászok segítségével.

Forrás: Teol