Nyomtatás
Találatok: 1775
Bodrogi Gyula hajtja a fogatotA Hungexpo G pavilonja volt a helyszíne lovas programoknak. A két és fél ezer embert befogadó lelátók igen csak a telt ház közeli állapotot mutattak, amikor a Magyar Vadászkamara Kürtegyüttesének a hívó dallamaira elkezdődött a kettes fogathajtók versenye. Az akadály pályát és annak vonalvezetését Fintha Gábor a Magyar Lovas Szövetség szövetségi kapitánya építette. Az első vadász fogathajtó verseny jelentőségét és fontosságát mi sem bizonyítja jobban mint, hogy személyes részvételével megtisztelte és a helyezetteknek a díjakat átadta a Magyar Lovas Szövetség elnöke, Lázár Vilmos, valamint Mondok József a Fogathajtó Szakág elnöke.

A kezdet és az ötlet születése

A múlt év őszén egy közös vadászaton Mondok József vadászbarátommal (aki több mint negyedszázada vadászmestere egy alföldi társaságnak ) éppen egy csodálatos kiállású lipicai fedező mén mustrája közben született a gondolat, hogy a vadász, a ló és a lovassport kapcsolatát valamilyen módon célszerű volna jobban „becsempészni” a vadásztársadalom köztudatába. De miért is? Azért, mert napjainkban a vadászok táborában egyre többen vannak, akik közelebbi kapcsolatba kerültek már eddig is a lóval, lovassportokkal. Ezek gondolatokat tovább fűzve adták azt az ötletet, hogy vadászrendezvényeinket és ünnepeinket színesítsük a ma már újra nagy népszerűségnek, és érdeklődésre számító fogatversennyel. „Merj nagyot álmodni”, gyakran használjuk a kifejezést, és mi azt álmodtuk meg, ott és akkor, hogy a következő FeHoVa-n megrendezzük az első vadász-fogathajtó versenyt.

Az álomból valóság

Belefogtunk a verseny szervezésébe, és csakhamar kiderült, hogy álombéli gondolataink széles körben érdeklődésre és támogatásra találtak. A Hungexpo a kezdeményezés mellé állt és a vásárvárosban a vadászati kiállításon biztosította a területet. Már csak nevet kellett adni a „születendő gyermeknek”, s így lett Pannon Vadászvilág Vadász Fogathajtó Kupa. A helyszín és az időpont meg volt, már csak fogatok és résztvevők szükségesek hozzá, és természetesen a közönség.

A verseny napja

Köztiszteletnek és közismertségnek örvendő barátaink az első hívó szóra igent mondtak arra, hogy felülnek a bakra és vadász-fogathajtóhoz méltón megküzdenek a kupáért. A serlegért ringbe szállt Benkő Péter, Bodrogi Gyula, Feiszt Ottó, Koncz Gábor, Polster Gabriella, Sirman Ferenc, dr. Solymosi József, és Varró Zoltán. Vadászhajtóink a gyakorló pályán szemügyre vették a fogatokat, hogy vajon melyik lehet a nyerő, mert mindenkiben élt a nyerés vágya. És, hogy fokozzuk az adrenalin szint mennyiségét az „amatőrök” előtt a „profik” kezdték a versenyt. Hírességeink elismeréssel szemlélték amint a száguldó fogatok farolva vették be az egyes akadályokat. Ha lett volna légy a csarnokban tán még a zümmögését is meg lehetett volna hallani, olyan feszült figyelemmel követte a közönség az eseményeket. A taps sem maradt el egy-egy látványosan megoldott akadályvételt követően.

A profi kettesfogathajtó verseny eredményei


I. Kecskeméti László, II. Kovács Szabolcs, III. Némedi István

A Pannon Vadászvilág Kupa versenyének eredményei:


fogathajtó verseny nyertesei

I. Koncz Gábor, Kossuth-díjas színművész
II. Benkő Péter, Jászai Mari-díjas színművész
III. Feiszt Ottó, Országos Magyar Vadász Kamara elnöke
Továbbá:dr. Dr. Solymosi József, miniszteri főtanácsadó, Sirman Ferenc, FVM szakállamtitkár, Polster Gabriella,fotóriporter, Varró Zoltán,BAZ megye vadászati felügyelője, Bodrogi Gyula, Kossut-díjas színművész

Vadász barátaink is feszült figyelemmel kísérték a profi fogathajtók akadályvételeit és egymásnak adtak hasznos tanácsokat, hogy az egyes kapuknál miképpen kell majd a paripáikat kordában tartani. A művészek és a közéleti személyek versenyére a profikénál – természetesen – valamivel egyszerűbb pálya készült.

A versenyt követően a Pannon Vadászvilág standján a hangulat további fokozásáról a Tokaj hegyaljai Vivamus borászat gondoskodott, illetve a Rézangyal cég különleges pálinkái oldották a feszültséget. A kezdet mindig nehéz, de követendő, és ennek szellemében jövő évi FeHoVa kiállításon ismét megrendezzük a II. Pannon Vadászvilág Fogathajtó versenyt, sőt talán még négyes fogatokkal is.

Írta: K.G.

Fotók: Somfalvi Ervin, Zentai Gábor

Forrás: Pannon Vadászvilág