Nyomtatás
Találatok: 3023
vádat emeltek a vadász ellenGondatlan veszélyeztetés miatt emeltek vádat egy 63 éves kiskunfélegyházi vadász ellen, aki tavaly októberben meglőtte a társát. A sörétek szerencsére csak a másik férfi bokáját találták el, viszont nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket okoztak.
A Róna vadásztársaság 2009. november 14-én reggel tartott vadászatot Petőfiszállás külterületén. Öt vadász „U” alakzatban, egymástól 20-25 méter távolságra haladt előre, két társuk irányába, akik úgynevezett „elálló” pozícióban várták őket. A későbbi sértett néhány lépéssel lemaradva, a vádlottá vált vadász pedig néhány lépéssel előbbre járt a hajtássorban lévők vonalánál.

Ekkor a vádlott előtt néhány méterrel felugrott egy nyúl, és balra kanyarodva, a vádlott, valamint a sértett között kezdett visszafelé futni. A vádlott a sörétes fegyverrel a nyúlra célzott, folyamatosan követte a mozgását, majd leadott rá egy lövést. A sörétek a fülest nem találták el, néhány sörét azonban a vadásztól mintegy 28 méterre lévő vadásztárs bokájába fúródtak. A meglőtt ember felkiáltott, a vadászatot leállították, a sérültet a gépkocsikhoz kisérték, miközben mentőt és rendőröket hívtak a helyszínre.

A Kecskeméti Városi Ügyészség a most elkészült vádiratban a vadászati szabályok több pontjának megsértését is felsorolta. Így például: lövést leadni csak akkor szabad, ha mások életét, testi épségét a vadász nem veszélyezteti. Valamint mindig meg kell győződnie arról, hogy a lőirányban nem tartózkodik-e valaki, és mérlegelnie kell a röppálya valószínű irányát. Mindemellett töltött vadászfegyverrel tilos az úgynevezett léniázás, amikor célra tartva a fegyvert, a vadászók vonalán keresztül folyamatosan követi valaki a vadat.

Ugyanakkor azt is megjegyezte a vádirat készítője, hogy mindkét vadász megszegett egy írásban nem rögzített, de minden vadász által ismert alapvető szabályt is akkor, amikor egyikük néhány lépéssel előbbre, a másik pedig hátrébb járt: ugyanis a hajtásban részt vevő vadászoknak egy vonalban kell haladniuk.

Forrás: Baon