Nyomtatás
Találatok: 1740
készül a nemzeti vadászati stratégiaBakonybél - A közeljövőben jelentős változásokra számíthat a vadásztársadalom: készül a Nemzeti Vadászati Stratégia, módosítják a vadászati törvényt. Mindez a Veszprém Megyei Vadászkamara által szervezett Vadászkamarai esték rendezvénysorozat keretében hangzott el Bakonybélben.
Aktuális állategészségügyi kérdésekről adott tájékoztatást dr. Bognár Lajos, az élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár. Mint mondta, a veszettség bejelentési kötelezettség alá tartozó betegség. 2008.január 1-től az ország nagy része, így Veszprém megye mentes a veszettségtől. Ugyanakkor monitoring az egész országban folyik, száz négyzetkilométerenként négy róka kilövése kötelező. Valamennyi természetellenesen viselkedő rókát, vadon élő emlősállatot, jármű által elgázolt-, ismeretlen okból elhullott rókatetemet jelenteni kell az állategészségügyi hatóságnak!

A vadkísérő jeggyel kapcsolatban bejelentette, a jelenleg hatályos formátum se a vadászok, sem pedig a hatóság tetszését nem nyerte el, ezért azt jövőre módosítják.

Igen sok feladat áll a vadásztársadalom előtt, ezt vette számba Szabó Ferenc, a Vidékfejlesztési Minisztérium vadászati osztályvezetője. A vadászati törvény módosítását a jövő év első felére már sikerült a kormányprogramba illeszteni. A Nemzeti Vadászati Stratégia megalkotását is kezdeményezik, amit tavasszal egyeztetnek a vadászkamarákkal. Hazánkban túlszaporodott a nagyvadlétszám, ezért kilövési kvóták meghatározására a jövőben is szükség lesz.

Húsba vágó kérdésekről, vagyis a vadhús helyzetéről tájékoztatott Csehkis Imre, Vadex vadfeldolgozási ágazati igazgatója. Az Európai Unió tagországaihoz képest nálunk magasabbak a húsvizsgálati-, és járulékos állatorvosi vizsgálatok költségei. Az elejtett vad jelölése, kezelése, forgalomba hozatala meglehetősen bonyolult, komoly erőt igényel ezek betartása.

A vadhús az egyik legsokrétűbben feldolgozható húsfajta, rendkívül jók az összetevői. A magyarországi húsfogyasztás 70 kilogramm évente, a vadhúsfogyasztás ennek csak a töredéke. Nyugat-Európában fejenként és évente 0,7 kilogramm vadhúst esznek, nálunk ez az érték alulról súrolja a 0,4 kilogrammot.

Forrás: Napló Online