Nyomtatás
Találatok: 1563
vaddisznóvadászatAdjon az új esztendő olyan eredményes szezont, mint amelyen az első vadászat volt - mondta Verein József, a lenti Szabadság Vadásztársaság elnöke a január 2-i teríték felett.
Lentiben, az immár több mint ötvenéves múltra visszatekintő Szabadság Vadásztársaságnál évek óta hagyomány, hogy január elején hajtást szerveznek a külföldi vadászok számára. Az elmúlt hét végi eseményen 23 német állampolgár vett részt, többnyire visszatérő vendégek, akiket nemcsak a gímszarvas miatt vonz a zalai táj, hanem a vaddisznóvadászatban is örömüket lelik. Vasárnap délután a csontig hatoló hidegben, a szállingózó hó ellenére is órákat töltöttek el a magaslesen ülve. Arra vártak, hogy a hajtók látómezejükbe tereljék a disznókat.

- Kétnapos vadászatot szerveztünk a vendégeink számára - mondta Verein József, a vadásztársaság elnöke. - Első nap a hetési falvak környékére vonultunk ki, ez egy vaddisznóban gazdag terület, itt általában eredményesek a vadászatok. Hétfőn a városhoz közelebb, ám egy kisebb területen folytatjuk.

Miközben az elnök arról beszél, hogy a vártnál gyengébb szarvasbika-szezont egy sikeresebb vaddisznó-vadászattal szeretnék kompenzálni - erre a gazdag állomány miatt kifejezetten jók az esélyek -, egyre érkeznek az információk a hajtás eredményességéről. A város szélén található vadászházhoz visszatérő külföldiek arca sugárzik az örömtől, szószólójuk, Karl Schmidt szerint érdemes Zalába jönni.

- Nagyszerű az itteni vadállomány és segítőkészek a vendéglátóink- fogalmazza meg a német vadász, aki évek óta Lentit részesíti előnyben.

- Az első napon 18 vaddisznó, illetve három róka került puskavégre - foglalta össze röviden Rákos Csaba vadászmester.- Társaságunk területén átlagot meghaladó eredmény ez, talán ha nagyobb szerencsénk van, illetve az őszi kukoricaaratás során tönkretett utak járhatóbbak lennének, s a leálló puskások jobban tudtak volna mozogni, akár 25-ös teríték is lehetett volna. Reméljük, lesz még az idén hasonló, hiszen január végéig több bérvadászatra jelentkező csoportunk is van.

Az első napi hajtás eredményét hétfőn már nem sikerült megismételni, a Sárberki-patak melletti erdős területen, a várostól északnyugatra három vaddisznót lőttek. A kétnapos hajtást ennek ellenére sikeresnek ítélik Lentiben, hiszen a társaság tervezett bevételeihez így is szépen hozzájárulnak a német vadászok. Erre szükség is van, ugyanis igen jelentős összeget kell kifizetniük vadkárra.


AVATÁS VADÁSZ MÓDRA
A Hubertus-hagyományokhoz hozzátartozik, hogy az első sikeres ejtés után vaddisznóvadásszá avatják a jágert. Ebben a megtiszteltetésben vasárnap este két német vendég részesült, Alexander Plötz és Georg Stigbauer. A lenti társaság elnöke rövid szónoklatot követően egy vesszővel háromszor gyengéden megsuhintotta az avatandó vadász hátsóját, majd a vaddisznókilövésben már gyakorlottabb társai ki-ki a maga vehemenciája és vérmérséklete szerint szintén lesújtott.

Forrás: Zalaihírlap