Nyomtatás
Találatok: 1669
túl szigorúak a fegyvertartartási szabályokHeves megye | A szigorú, következetes, de életszerű fegyvertartási szabályokért szállnak síkra a vadászok. A hatóság szerint az érintetteknél a korábbinál jóval kevesebb hiányosságot tapasztalnak.

– Ma egy-egy ritka vadászbalesetnek olyan a visszhangja, mintha ez az egész teljesen felelőtlen dolog lenne. Miközben a vadászok jellemzően fegyelmezett, sok társadalmi munkát végző, a természet védelme iránt elkötelezett emberek. A vadászat ma nagyságrendekkel biztonságosabb és ellenőrzöttebb tevékenység, mint a közúti közlekedés – jegyezte meg Prezenszky János, a Heves Megyei Vadászkamara titkára.

A megyei fővadász azt is aláhúzta: a fegyvertartás kapcsán tényleg szükségesek a szigorú szabályok, és a zéró tolerancia elvének is van jogosultsága, ám a követelményeknek életszerűeknek kell lenniük, hogy a bürokratikus előírások ne nehezítsék a vadászati tevékenység mindennapi gyakorlatát.

– A fegyver csak az állandó lakcímen tartható, de egy minden feltételt teljesítő vadászházban nem. S ha egy vadászatra át akarom adni egy vadásztársamnak az egyik fegyveremet, akkor komolyan le kell papírozni, hogy nála van a puskám – említette a megyei fővadász.

A hatályos fegyvertörvény túlszabályozása a szakma szerint a vadászokat érő méltánytalanságok egyik fontos pontja. Ha egy vadász meglévő két fegyvere mellé örököl egy harmadikat, akkor újra végig kell csinálnia az engedélyeztetési eljárást, és a rendőrség akár indoklás nélkül is elutasíthatja a kérelmét. Az is nonszensz, hogy ha egy vadászat után a vadász megiszik egy pohár bort, és hazaúton megállítja és megszondáztatja őt a rendőr, akkor bevonják a fegyvertartási engedélyét.


Vadászbalesetek, fegyverlopások

A legutolsó tragikus vadászbaleset a megyében 2002 elején következett be Markaz és Vécs térségében, ahol szervezett vadászaton egy kisnánai lakost szilvásváradi vadásztársa hasba lőtte. Az eltalált férfi a helyszínen életét vesztette. A vizsgálat során kiderült: a vétkes vadász nem tartotta be az egyik legfőbb előírást, azaz nem győződött meg kétséget kizáróan arról, hogy mi került a fegyvere elé. Kisebb sérüléssel járó vadászbaleset 2–3 éve vaddisznóvadászaton történt, ahol egy olasz hajtó sérült meg könnyebben. Vadászfegyverrel a megyében az elmúlt években nem követtek el komoly bűncselekményt, a puska korábban is jellemzően családi viták esetén került elő. Lopni viszont lopják a vadászfegyvereket: másfél éven belül kétszer tűntek el puskák Hatvanban. Tavaly fényes nappal egy családi ház udvarán lévő terepjáróból vittek el két vadászpuskát, miközben a fegyverek tulajdonosa a lakásban tartózkodott, 2009-ben három távcsöves vadászpuskát loptak el egy családi házból.

Heves megyében közel tízezer engedélyezett lőfegyver van magánszemélyeknél. Ezek többségét vadászati célra használják: 6500 puskát tartanak nyilván. Ahhoz, hogy valakinek lőfegyvere lehessen, a rendőrségtől kapott fegyvertartási engedéllyel kell rendelkeznie. Elméleti és gyakorlati fegyverviselési vizsgát kell tennie a háziorvosi egészségügyi alkalmasság igazolása és nagykorúság mellett, és nem lehet bűncselekmény vagy közbiztonság elleni szabálysértés miatt büntetve. A vadászoknál létezik a pszichológiai vizsga is, és vadászfegyver csak érvényes vadászjegy birtokában tartható.

– A fegyvertartás körülményeinek 2004-es törvényi szigorítása óta egyre kevesebb hiányosságot tapasztalunk a vadászoknál ezen a téren. Az elmúlt hat évben erősödött a szabálykövetés és lényegesen csökkent a vadászfegyverek tartása kapcsán feltárt szabálytalanságok száma, jellemzően tárolási vagy adminisztrációs hiányosságokról van szó – mondta el a hatósági oldalról Csetneki Zsolt. A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság (HRFK) igazgatásrendészeti osztályának vezetője közölte: polgári célból három különböző használatra kérhető engedély: sportolásra, vadászati, illetve önvédelmi okból. Közülük a legnagyobb arányt a vadászatok képviselik, amelyek a Heves megyében érvényes engedélyek több mint felét adják.

Forrás: Heol