Nyomtatás
Találatok: 1466
rókára vadásztak kecskemét határábanRókára mentek a hétvégén Kecskemét határában a vadászok.
A Talfája környéki tanyák szárnyasait tizedelő ragadozók most megúszták: csak egyetlen példány mutatta meg magát, de azt sem sikerült eltalálni. A rókák elszaporodása országos problémát jelent. A Kecskeméti Városi Vadásztársaság területén az utóbbi időben, főleg a katonatelepi részen, Talfája térségében garázdálkodnak. A gazdák kerítéssel, kutyákkal próbálják megvédeni a szárnyasokat, de ilyenkor, párzási időszakban ezek a ragadozók nem ismernek akadályt. Az általuk okozott károkról lapunkhoz is érkezett panasz, a kecskeméti vadászok ezért rókahajtást szerveztek itt a hétvégén. A hivatalos meghatározás szerint a róka a szőrmés kártevő kategóriájába tartozik. Az elmúlt idényben a kecskeméti vadászok százhuszonnégyet lőttek ki közülük. Elejtésükért úgynevezett lődíj jár, a levágott rókaorrért lőszert kap a vadász. A gazda viszont nem ütheti agyon a tyúkjait pusztító bundást, mert az orvvadászatnak számít.– Ebben az időszakban aktívabbak, most van a párzási, az úgynevezett a koslatási időszakuk. Ilyenkor éjjel-nappal mozognak, olyan helyekre is bemennek, amelyeket egyébként elkerülnének. A sűrű, fedett területeken szoktak elrejtőzni, most ezeket a részeket hajtottuk meg. De az itt lakó gazdák panaszait figyelembe véve a szőlészeti kutató régi szőlején és a mögötte lévő, tavalyelőtt levágott akácoson is átmentünk – simogatja meg a körülötte ugráló vizslája, Dió fejét Szablics Gábor vadászmester.

– A róka egyébként zömében kis rágcsálókra vadászik, ez pedig tulajdonképpen hasznot jelent a gazdálkodóknak. De az utódnevelési időszakban és a téli hidegben rászokik a könnyen megszerezhető táplálékra, amit a házaknál talál meg. A rókakölykök március-április környékén jönnek világra, ilyenkor az anyának extra mennyiségű táplálékra van szüksége. Szoptatja kicsinyeit, sok fehérjét kell ennie. Ilyenkor mindent megfog. A kölyökrókák nevelésének időszaka egyébként pontosan egybeesik – a számunkra hasznos vadként nyilvántartott apróvadak – a mezei nyúl és a fácán utódnevelésével.

A katonatelepi rókáknak szerencséjük volt a hétvégén. Csak egyetlen példány szaladt el a vadászok előtt, de az is olyan messze volt, hogy két lövéssel sem sikerült leteríteni. Pedig meg lehet lőni a rókát – bizonygatta Szurovecz István.
 – Építettem egy saját magaslest, az elmúlt egy hónapban tizenegy rókát lőttem. Szürkületben a síró nyúl hangját utánzó síppal lehet behívni őket. Amikor pedig már láthatók, egércincogásra kell váltani. Ezekkel az állatokkal táplálkozik, nagy kitartással és türelemmel túl lehet járni az eszén – árulta el a titkát a helybéli vadász. Inoka László terepjárójával mentünk az összkomfortos magasleshez. Ebben a vadászat minden kelléke együtt van: asztal, padok, ágy, váltás ágynemű, kályha, könyvespolcok könyvekkel. A rókáknak esélyük sincs ép bőrrel elsétálni a les alatt.

Forrás: Baon