Nyomtatás
Találatok: 1419
vadászat vagy túrázás?Olvasónk túrázás közben keveredett egy hajtóvadászat közelébe a Kőszegi hegységben.
Mint elmondta: nem érezték biztonságban magukat. A vadászatot egyébként teljesen szabályosan rendezték.
Rendszeresen járunk túrázni a Kőszegi-hegységbe - mondta egy szombathelyi olvasónk.  - A hétvégi jó időt kihasználva ismét a szabadban szerettünk volna kikapcsolódni. Az erdő határában azonban megállított egy terepjárós vadász, aki arra kért, hogy várjunk körülbelül fél órát, mert az erdőben hajtóvadászatot tartanak. -

A  hölgy kérdésünkre elmondta: lövéseket folyamatosan hallottak, ezért nem érezték magukat biztonságban. Olvasónk állítása szerint a vadászatról  felhívást nem láttak, és feltételezi, hogy a vadászok nem győződtek meg arról,  járnak-e az erdőben kikapcsolódni vágyók. Mint arról már korábban beszámoltunk:  a hegység erdejében nagy károkat okoznak a vaddisznók. Ezért a Szombathelyi Erdészeti Zrt. kettős céllal tartott társas vadászatot vasárnap, egyrészt az üzleti tervben szereplő célok teljesítésére, másrészt az elszaporodott vadállomány további kártételének megelőzésére.

Bugán József, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vezérigazgatója elmondta: az érintett területen a Szombathelyi Erdészeti Zrt. a vadászatra jogosult, ennek megfelelően egy vadászidény, vagyis a március elsejétől február elejéig tartó időszak alatt általában három-négy társas vadászatot tartanak. Ezek az erdő 3500 hektáros területének mintegy két százalékát érintik.

Bugán József hangsúlyozta: a területre korábban meghirdetett túra vezetőjével - útvonal-módosításról - egyeztettek. Az átírt útvonalról pedig a szombati Vas Népében be is számoltunk. Ennek ellenére főként a jó idő miatt több család is kiment az erdőbe. Őket nem írásos felhívással, hanem a vadászat szervezői által kiállított őrök segítségével figyelmeztették. Nem is történt semmilyen baleset.

Bugán József elmondta: a  vadászatról előzetesen térkép is készült, amelyen megjelölték, hogy melyik vadásznak pontosan hol a lőállása. Ráadásul ezen állásokból minden vadász csak meghatározott irányba lőhet.

A megye erdeiben egyébként január végéig még számítani lehet hajtóvadászatokra, melyeket a vadászatra jogosultak természetesen a lehető legbiztonságosabb körülmények között készülnek lebonyolítani. Az erdőgazdaság által szervezett hajtóvadászatok célja nem  szórakozás, hanem a jó életkörülmények miatt túlszaporodott állatállomány előre kiszámított mértékű ritkítása. Ez jót tesz az erdőnek, az állomány egészségének  és a környékbeli mezőgazdaságnak is.
 
SZIGORÚAK A VADÁSZATI ELŐÍRÁSOK

A vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV.  törvény értelmében a vadászoknak szigorú szabályokat kell betartaniuk. Az általános előírásokon kívül a társas vadászatok levezetésének biztonsági szempontjait is be kell tartani, így a Szombathelyi Erdészeti Zrt. a vadászatot az illetékes szerveknél   január 4-én bejelentette. A túrázni vágyók a későbbi vadászatokról a Vas Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságánál érdeklődhetnek.

Forrás: Vas Népe