Nyomtatás
Találatok: 3212
kedvelik a vadászok a hajtástA balesetek elkerülése érdekében a szabályokat be kell tartani. Vaddisznóhajtás, fácánhajtás - most van a hajtó-vadászatok szezonja. Tolna megyében telente 64 vadászterületen rendezhetik meg a társas vadászatnak ezt az egyik leggyakoribb módját.
A hajtóvadászat vagy hajtás, a társas vadászat egyik legkedveltebb módja, melyet főleg apróvadra - fácán, mezei nyúl - és vaddisznóra alkalmaznak télen. A hajtóvadászaton a hajtok az általuk felvert vadat a lőállásokban várakozó puskások felé hajtják vagy terelik. A hajtásban több-kevesebb hajtó és őket segítő hajtó-kutya vesz részt - magyarázza dr. Király István, a Tolna Megyei Vadászkamara titkára.

A vadászat eredményessége és a balesetek elkerülése érdekében a hajtásban megfelelően kell viselkedni, a vadászatot vezető utasításait minden esetben be kell tartani. A hajtás megkezdése előtt eligazítást tartanak a helyi szokások figyelembevételével. A vadászatvezető a vadászat megkezdése előtt a helyeket szétosztja, a vadászokat felvezetik, megmutatják a számukra kijelölt lőállásokat. A hajtásban résztvevőknek a felvett távolságokat a hajtásban végig tartaniuk kell. Fedett terepen - mind az apróvad-, mind a vaddisznóhajtásban - a hajtóvonalban haladóknak időnként hanggal jelezniük kell, hol tartózkodnak. A jobb lőpozíció elérése miatt a megadott iránytól eltérni, kikerülni a nehezebben járható sűrűket, vad-rejtőket nem lehet.

A társas vadászatok, máshoz nehezen hasonlítható jó hangulatát elronthatja a rossz, a nem megfelelő szervezés. Régebben vadászó ismerős mesélte a következőket. Vaddisznóhajtáson vett részt vendégként decemberben. A hajtás eleve késve kezdődött, nem a messziről érkezőkre kellett várni, ők a havazás ellenére időben ott voltak, hanem éppenséggel a vadászat szervezőinek egy részére várakoztak. Azok - mint utóbb kiderült - előző este a határon túlról érkezett vendégvadászokkal alaposan „belehúztak az éjszakába". Ez még nem is lett volna olyan nagy baj, a problémát az okozta, hogy ezután kapkodni kezdtek. A helyek gyors kisorsolása után a vadászokat nem vezették fel a lőállásokhoz, hanem saját helyismeretükre bízva küldték oda őket. Aki a terepet százszázalékosan nem ismerte, az a kavargó hóesésben, felvezető hiányában bajban volt, csak az előtte haladó autósra hagyatkozhatott. De mivel sajnos a legelöl hajtó autós sem volt a helyzet magaslatán - hiába volt helybéli -, rossz felé ment, beszakadt alatta a jég a kátyús úton és elsüllyedt, az őt követők magukra hagyatva próbáltak tovább menni, több-kevesebb sikerrel. A gépkocsik közül több elsüllyedt a szántásokon, beragadt a keréken felül érő sárba, fennakadt a bakhátakon. Végül traktorral húzták ki a pórul jártakat. Csoda-e, ha a mínusz 10 fokban történő hosszas várakozás és mentés keservei után az illető vadász inkább a hazamenetelt választotta, mint az ilyen előzmények után ki tudja milyen vadászatot?
A szabályokat nemcsak az eredményesség, a minél nagyobb vadteríték, hanem elsősorban a balesetek elkerülése érdekében kell betartani - mondta Kosaras Zoltán. Tolna megyében halálos vadászbaleset az elmúlt években szerencsére nem történt, de kisebb baleset, így például söré-tezés, előfordult. Az idei szezonban eddig semmilyen baleset nem történt.

Vadászat terén az önmérséklet éve kell legyen az idei

KÁROK Elpusztult a nyúl-, fácán- és őzállomány egy része Tolnában is az elmúlt évi természeti katasztrófák miatt
Az elmúlt év és előreláthatólag az idei is a természeti katasztrófák éve lesz hazánkban. A tavalyi árvizek és az ezt követően kialakult tartós belvizek, vízállások nemcsak a lakosság életét nehezítették és nehezítik meg, de hazánk vadállománya is komoly károkat szenvedett el. Természetesen az embereket ért károk rendezése mindenképpen prioritást kell élvezzen, de emellett a szakemberek a különböző szakterületeken keletkezett károk kezelését is végzik. Nincs ez másként a vadgazdálkodás terén sem. A károk felmérése már a 2010-es évben megkezdődött, de ez azóta

sem ért véget, mivel sajnos azok keletkezése folyamatos. A vadászkamara a vadászati hatósággal együttműködve ennek megfelelően a feladatai között első helyre állította a megyében a vadállományban keletkezett károk felmérését és kezelését - mondta dr. Király István megyei titkár. Amit már előzetesen sejteni lehetett az az, hogy a víz a mezei nyúl-, a fácán- és az őzállományt károsította legnagyobb mértékben. Eddig mindössze 10 ezer hektáron sikerült elvégezni a megfigyeléseket, de a cél természetesen a megye lehető legnagyobb részén elvégezni a kárfelmérést, hiszen objektív adatokat csak így lehet begyűjteni a vadgazdálkodás szakszerű végzése érdekében. A felmérések előzetes eredményei sajnos a fenti feltételezéseket látszanak megerősíteni, a tapasztaltak szerint az őzállomány 2010-es évi szaporulatát szinte teljesen elpusztította a természet ereje.

Miért is fontos mindez? Azért, mert a vadgazdálkodást végzők tulajdonképpen az állami vagyont - a vadat - kezelik, jogszabályban előírt kötelezettségnek eleget téve. Igen, lehet, hogy sokan nem Is tudják, de ez a feladat kötelező, törvény írja elő. Egyik oka az, hogy a civilizációval „sújtott" Európában, így hazánkban is, a pár ezer évvel ezelőtti állapotokra jellemző stabil, önszabályozó ökológiai rendszer az ember által megváltozott. Így egyes szereplői, mint például a csúcsragadozók - a farkas, a hiúz... - hiányoznak belőle. E szerepet tölti be és kell betöltenie a szakszerű vadgazdálkodásnak, amely nem összetévesztendő a vadászatot oktalan gyilkolásnak aposztrofáló véleménnyel. Attól, hogy a lakosság nagy része ez idő óta „hátat fordított" a vadászatnak, mert az állattenyésztésnek köszönhetően a hűtőpult lett a vadászterülete, a feladat még ott maradt az állam vállán. A szakszerűen végzett vadgazdálkodási feladattal a szakemberek tulajdonképpen aktív természetvédelmi feladatokat végeznek. És annak köszönhetően, hogy a teljes rendszerben gondolkodva teszik ezt - aki nem így tesz, az a lövöldöző ember -, a természetvédelemnek egy sokkal magasabb szintjét képesek megvalósítani, mint amikor adott esetben „szándékosan" védjük a természetet. A vadászat etikai kódexe ezt így fogalmazza meg: „A természet a vad számára élőhely, az ember számára pedig életfeltétel. A vadászati erkölcs alapja tehát a természetért érzett általános felelősség." E szellemiségnek próbálnak megfelelni napról napra a vaddal foglalkozó szakemberek. F. K. É.

Eddig 780 bejelentett társas vadászat volt

TOLNA MEGYÉBEN 64 vadászterület van, ebből 5 állami, erdőgazdasági - négy a Gyulaj Zrt, egy a Gemenc Zrt. területén -, a maradék 59 vadásztársaságok, földtulajdonosi közösségek kezelésében van. A vadászatra jogosult társaságok maguk döntik el, hogy a szezonban mikor és hány hajtást rendeznek - mondta Ko saras Zoltán, a megyei kormányhivatal vadászati és halászati felügyelőségének osztályvezetője. Hozzáfűzte, a hivatal csak azt határozza meg, hogy évente mennyi a kilőhető vadmennyiség. Tolnában az idei szezonban vaddisznóból összesen több mint 6 ezer, mezei nyúlból 2628, fácánból 10 680 darab ejthető el. Az utóbbi számban benne vannak a nevelt, majd kibocsátott fácánok is.
TOLNA MEGYÉBEN – a szeptember 1-jétől indult és február 28-ig tartó - idei vadászati főszezonban eddig 780 bejelentett társas vadászat volt, közülük 640 esett hétvégére, 104-et hét közben tartottak.

Tudniillik, hogy mit nem illik
A vadászaton részt vevőkre kötelező viselkedési szabályok vonatkoznak. ILLIK:
JELENTKEZNI a vadászat vezetőjénél, és a balesetvédelmi oktatás elismerését aláírni,
SZEMÉLYES vendégünket bemutatni a vadászat vezetőjének, illetőleg valamennyi vadásztársnak,
A VADÁSZAT vezetője által elmondottakat morgolódás és
nemtetszésünk jelzése nélkül tudomásul venni,
A SZÁMUNKRA kijelölt helyet megköszönni és azt kritika nélkül elfogadni

NEM ILLIK:
KÖSZÖNÉS és kalapemelés nélkül a vadászkompániához vagy annak egy részéhez odamenni,
KALAPBAN fogadni a vadászatvezető köszöntését,
A VENDÉG bemutatását elmulasztani,
AZ ELIGAZÍTÁS alatt beszélgetni, mászkálni, felszerelést rakosgatni
AZ ELIGAZÍTÁSRA, a helyek kijelölésére, az elhangzottakra rosszalló, hangos megjegyzéseket tenni.

Forrás: Tolnai Népújság