Nyomtatás
Találatok: 2498
túlszabályozott fegyvertartásTúlszabályozott a magyar gyakorlat?  Ha beléptünk az Európai Unióba, akkor a fegyvertartás szabályai is legyenek kompatibilisek a közösségi előírásokkal - kérik a vadászok, akik szerint túlszabályozott, bonyolult és költséges a magyar gyakorlat.

- Mindenki tudja és elfogadja, hogy a fegyvertartás terén szükség van a szigorra, ugyanakkor a bürokráciára egyáltalán nincs. Márpedig e téren minden szegmensben a szükséges többszöröse az adminisztráció. Nem kétséges, hogy a jogszabály nem életszerű - mondta elöljáróban a zalaszentgróti Krajczár Zsolt, aki több szállal kötődik a fegyverekhez, lévén biztonsági őr, vadász, s a helyi lövészklub vezetője.

- Kezdjük a fegyvertartási engedélynél! Ha valaki puskát vásárol, logikus, hogy ki kell állítani, ám nem világos, hogy miért ötéves időtartamra adják. Lehetne az intervallum akár tíz esztendő, vagy annál hosszabb időtartamú is, hasonlóan, mint Ausztriában. Szintén feleslegesnek tartom, hogy minden fegyver vásárlása, öröklése esetén külön kérelmet kell benyújtani. Ha egy vadász alkalmas arra, hogy fegyvert tartson, akkor vajon miért számít, hány puskája van?! Szóval, szerintem az első fegyvert - a szükséges procedúra elvégzésével - bejegyezhetné a rendőrség az engedélybe.

- A többit pedig akár az okmányiroda vagy az eladó üzlet is megtehetné, s lejelenthetné a szükséges helyekre - folytatja Krajczár Zsolt. - De ez nem így történik, ráadásul a hatóság egyenként ellenőrzi a tárolás feltételeit is. Úgy gondolom, aki fegyvert tart, vigyáz rájuk, s tartja a szabályokat egy második puskánál is. Vagy miért büntetnek például azért, ha eladom az egyik fegyveremet és néhány lőszer véletlenül nálam marad?!

A fegyverek után ilyen-olyan jogcímen befizetendő díjak minden bizonnyal szerepet játszanak a fentiekben - véli Krajczár Zsolt, aki szerint a tárolás szabályai sem túl életszerűek, azokat is meg kellene változtatni. Jelenleg tíz fegyver, illetve ezer lőszer esetén távfelügyeleti rendszert kell beköttetni a tárolás helyére. Baj esetén ez riasztja a hatóságot. Szerinte jobb lenne, ha a rendszer a tárolásért felelő személyt értesítené elsőként.

- Problémásnak érzem a fegyverek ötévenkénti felülvizsgálatát. Ezt jelenleg egyetlen helyen, Budapesten végzik, s hasonló kontrollra a világon nincs példa. Az adott puska megfelelő állapota a tulajdonosának is érdeke, tehát ha úgy látja, valami baja van, biztosan elviszi megjavíttatni. Ezt bármelyik fegyvermester megteszi, ha pedig fődarabot kell cserélni, akkor úgyis lejelentik a hatóságoknál. S ami még fontos: ha valaki Magyarországról bármelyik európai uniós tagállamba megy vadászni, a határon elakad, jelenteni kell a fegyvert. Kint a vadászok szabadon mozoghatnak az országokban, mi több, fegyvert is vásárolhatnak a szomszédban .

Grafikánk tanúsága szerint – akárcsak országosan, úgy Zalában is – a legálisan használt lőfegyverek többsége a vadászok tulajdonában van - Grafika: Urbanics Pál

A legtöbb vadász azt mondja, a legális fegyverek helyett az illegálisakat kellene erőteljesen felderíteni, ellenőrizni.

- A bűncselekmények százalékban ki nem fejezhető számát követik el legálisan tartott fegyverrel - állítja Krajczár Zsolt. - Számoljunk! Magyarországon mintegy 300 ezer flóbertpisztolyt adtak el, melyek évekkel ezelőtt engedélykötelesek lettek. Összesen 2-3 ezer darabra kértek engedélyt, a többit a mai napig illegálisan tartják. S ez csak a jéghegy csúcsa, számos - innen-onnan vett, a balkáni háborúkból származó stb. - fegyver van hazánkban. A számukat meg sem lehet becsülni. Ezeket be kellene valahogyan gyűjteni, akár büntetlenséget biztosítva azoknak, akik beszolgáltatják őket.
 
A külföldi szabályok sokkal rugalmasabbak, mondja a Lentiben élő Büki Zoltán, aki Svédországban és Horvátországban is megfordult már vadászaton. Elmondása szerint az ottani törvények életszerűbbek.
- Külföldön elképzelhetetlen, hogy vadászat közben a rendőr igazoltasson - folytatja. Itthon többször kerültünk már olyan helyzetbe, hogy cserkészés során a vadászterületet keresztezte egy közút, ezért a lőszert ki kellett venni a fegyverből, s elhelyezni a tokban. Az osztrák és német vendégvadászok nem értették, erre mi szükség.

- A kontinensen a legszigorúbb szabályozás a magyar - mondja dr. Bokros Gábor lenti ügyvéd, a Kaliber magazin jogi rovatának vezetője, aki nemcsak a vonatkozó paragrafusokat ismeri, de sportlövőként és gyakorló vadászként maga is szembesül a lőfegyvertartás anomáliáival. - Nálunk a legnehezebb lőfegyverhez jutni, itt a legszigorúbbak a tartás feltételei. Ugyanakkor az is tény, hogy a fegyvertartók közül néhány szempontból a vadászok vannak a legkönnyebb helyzetben. Esetükben nincs darabszámra vonatkozó korlátozás, szinte bármilyen kaliberű fegyverrel rendelkezhetnek, persze azért félautomata fegyverrel nem lehet vadászni.

Elmondta, az EU egyes országaiban különböző szabályozások vannak érvényben, s mindig azt kell figyelembe venni, amely ország területén tartózkodik az adott személy. Az is fontos irányelv, hogy bár vannak olyan államok, ahol bizonyos fegyverfajták nem engedélykötelesek, Franciaországban vagy Ausztriában a sörétes lőfegyver beszerzéséhez gyakorlatilag semmiféle engedélyre nincs szükség, regisztrálni azonban ezeket is kell. Az unió területén ugyanis nem lehet olyan lőfegyver, amely hatósági nyilvántartásban nem szerepel.

- Sürgető szükség az Európai Unió irányelveihez való igazodásban nincs, hiszen, mint említettem, a magyar szabályozás nagyon szigorú - folytatta dr. Bokros Gábor. Gyakorló vadászok ugyanakkor felvetettek néhány olyan kérdést, amelyben célszerű lenne változtatni a szabályozáson. Ilyen a lőfegyvertartással kapcsolatos szabályok megsértéséhez fűződő szankciórendszer. A jelenleg érvényben lévő paragrafusok szerint, ha lejár a fegyver műszaki engedélye, de bent tartom a páncélszekrényben, vagyis nem vadászom vele, akkor is indulhat eljárás ellenem. Ma azért is büntetés, kétéves eltiltás jár, ha valaki úgy vadászik terepen, hogy a lőfegyvertartási engedélyét a vadászterület szélén álló gépkocsiban tartja. Ez nem életszerű, de a jogszabály megköveteli. Ezeket a túlszabályozásokat meg kell szüntetni, s erre van is politikai akarat.
Amikor a bot is fegyver, amely a vadászavatáshoz kell. Az avatási ceremóniát a lenti vadásztársaság idei első hajtásán tartották.
Salamon Róbert, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: a fegyvertárolás feltételeinek ellenőrzésére a tartásra irányuló kérelem beadását követően, illetve az engedély meghosszabbításakor minden esetben sort kerít a rendőrség.

- A vadászatok ellenőrzését a társaságok ütemtervei alapján, általában egy évre előre tervezzük. Tavaly az érintettek részvételével harminchat alkalommal került sor kontrollra - tette hozzá, elárulva: 2010-ben a társas vadászatok ellenőrzésekor szabálytalanságot nem állapítottak meg. Ugyanakkor negatív tendenciaként említette, hogy a vadászat résztvevői néhány esetben nehezményezték az ellenőrzést. Jogosulatlan vadászat szabálysértésének elkövetése miatt az értékelt időszakban két alkalommal született feljelentés. Tapasztalataik szerint a fegyvertartók többsége mindig igyekezett eleget tenni a jogszabályi előírásoknak.
- Tavaly Zala megyében a rendőri szervek huszonhét fegyvertartási engedély bevonása kapcsán intézkedtek. Hétszer azért került erre sor, mert az engedély tulajdonosa a fegyvertartásról szóló jogszabályokban foglalt valamely kötelezettségét megszegte. Öt alkalommal büntetőeljárás, illetve jogerős ítélet miatt került sor az engedély bevonására, míg tizenöt fegyver leadására a tulajdonos halála miatt kellett intézkednünk. Az elmúlt esztendőben szabálysértés miatt nem vontunk vissza fegyvertartási engedélyt.

Öt évre szól a tartási engedély
 – A vadászok öt évre kapják a fegyvertartási engedélyt
– A fegyverek műszaki vizsgáját alapesetben tíz évre adják, de az állapotuktól függően ez kevesebb is lehet
– A nimródoknak négyévente kell orvosi alkalmassági vizsgálaton részt venniük, az életkorral ez az időtartam csökken
– Az újonnan „jelentkező” vadászoknak pszichológiai vizsgálaton kell megjelenniük. Gyuricza Ferenc, Sámel József

SZERINTEM - Sámel József jegyzete
Vitathatatlan tény: a vadászat veszélyes üzem, a fegyver nem játék, mint katonaidőnkből jól tudjuk: töltetlen pisztoly, puska nincs. Mindezt még erősíti a réges-régi mondás is: miszerint, ha Isten úgy akarja, akár a bot is elsülhet. Véletlen baleset azonban még akkor is történhet, ha a vadászok ezen íratlan szabályok mentén veszik kézbe lőfegyvereiket. De vannak írott szabályok is. A nimródok szerint túlszabályozott a rendszer. Úgy vélik, a törvény több pontjában változtatásra szorul. A fegyvertartás terén a biztonság az elsődleges. A szigor tehát maradjon, a bürokráciára meg tényleg nincs szükség.

Forrás: Zalai Hírlap