Nyomtatás
Találatok: 1166
hódA legnagyobb testű európai rágcsálók tíz méter hosszú járatot fúrtak a folyó védművébe.
Egy hódpár olyan mértékű károsítását tapasztaltuk, amely már a töltés védképességét is veszélyeztetheti - tudtuk meg Lovas Attilától. A Kötikövízig igazgatója elmondta: a levonuló tiszai árhullám az ártérbe telepített rágcsálókat kiszorította a védtöltés közelébe. A múlt év decemberében, a legmagasabb fokú árvízvédekezés alatt, a Doba-kanyari árvízvédelmi szakaszon a szőke folyó jobb parti árvízvédelmi töltésén bukkantak ennek egyértelmű bizonyítékaira. A Kolopi rámpába fúrt járat legalább 10 méter hosszú és 30-40 centi átmérőjű, amely belül kiöblösödik. Ebben a hónapban pedig az apadás beindulásával újabb járatot fedeztek fel a szakemberek Nagykörű térségében. A hódok élőhelyének környezetében jelentős fakárosítást is tapasztaltak a védekezésben részt vevők, amely az anyagi kár mellett az árvízvédelmi töltés hullámverés elleni védelmét is csökkenti.

Az igazgató beszámolt arról, hogy még 2004 októberében, amikor a WWF a hódok vissza-telepítési programját a Közép-Tisza vidékére is ki kívánta terjeszteni, figyelemfelhívó levelet küldtek a WWF Magyarországnak az ebben rejlő veszélyekről, melyet tájékoztatásul megküldték a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium vízügyi, illetve természetvédelmi helyettes államtitkárainak is. Lovas Attila jelezte: a hódok térségünkbe telepítésének kezdetén jelzett veszélyek sajnos a gyakorlatban igazolódni látszanak, ezért január elején kérték a Vidékfejlesztési Minisztérium vízkár-elhárítási főosztályának közbenjárását a hódok Tisza völgybe történő további betelepítésének megakadályozásában, illetve az állományszabályozás kérdésének vizsgálatában. A megoldást kereső szándékhoz a Hortobágyi Nemzeti Park támogatását is megkapta a Kötikövízig.

Németországban is gondot jelentenek
A VADÁSZAT miatta a 19. században hazánkban kipusztult hódok visszatelepítésének negatív bajorországi tapasztalatairól is szóltak a levélben, melyre a bajor szakminisztérium szakemberei hívták fel a figyelmet egy Szolnokon megrendezett nemzetközi konferencia alkalmával. Németországban ugyanis a hódok elszaporodása miatt sok millió eurós árvízvédelmi programokat kellett indítani.

Forrás: Új Néplap