Nyomtatás
Találatok: 1430
méreginjekcióval irtják a rókákatRászoktak a házi kosztra, és már napközben is bemerészkednek Kozármislenybe a rókák, de az erdőn át vezető országutakon is rendre előbukkannak.

CSAPDAHELYZET - Lakott helyen kilőni nem lehet, ezért csapdába csalogatják a rókákat a baranyai Kozármislenyben. Néhány hét alatt harminckét példányt fogtak be.

– Amióta vakcinával kezelt csalikkal sikerült a veszettségtől megvédeni őket, megszűnt az egyik természetes szaporulatszabályozás – indokolja a ragadozó sokasodását Mohai László mezőőr.
– Többen lettek, beszűkült a lakóhelyük eltartóképessége, ezért élelmiszer után kutatva most már nappal is besétálnak az udvarokba, riadalmat okozva az emberek között.

A rókáknak az emberen kívül más ellenségük nincs. Természetes környezetükben fontos szerepet játszanak, mivel irtják a pockot és az egeret, ugyanakkor elkapják a nyulat és a fácánt is, ezért nem esnek vadászati tilalom alá.

– Egy-egy vadászaton tizenöt vaddisznó mellett négyhat rókát is kilövünk, de rókahajtó vadászatot is szoktunk tartani – mondja Gondos Gyula, a Baranya Megyei Vadászszövetség titkára.
– Régen is előfordult, hogy bemerészkedtek a falvakba.

Bármennyire barátságosan viselkedik, bármennyire is kedves ismerős a mesekönyvek lapjairól, a vörös bundástól óvakodni kell, mert az emberre is átterjedő rühességet vagy a kutyákra veszélyes szopornyicát terjeszt. Kozármislenyben a rókacsapdákba került állatokat méreginjekcióval végzi ki a gyepmester.

Mivel a rókaprém eladhatatlan, nem nyúzzák meg őket, hanem az állatitetem-elhelyező telepre kerülnek. Sajnos a ragadozó- és a menekülési ösztönt nem lehet belőlük kinevelni, így háziasításukkal kísérletezni értelmetlen.

Forrás: Borsonline