Nyomtatás
Találatok: 1505
fácánkakasA belvíz nagyon komoly károkat okozott országszerte, de a fácánállomány vonatkozásában már tavaly tavasszal is érezhető volt a probléma.
Könnyen lehet, hogy az éves vadhasznosítás harmincezer alatt lesz, mely a mesterséges tenyésztésből származó kiengedést is tartalmazza – tudtuk meg szerda délelőtti Napraforgó Magazinműsorunk vendégeitől, Szél Istvántól, a Csongrád Megyei Vadászati Hatóság osztályvezetőjétől, és Szabó Lajostól, a Hódagro Vadászati Társaság elnökétől.

Fácánszaporulat mindig csapadékos esztendő után volt jó – jelentette ki Szél István, aki hozzátette: ilyen volt az 1992-es év is, amikor 900 mm csapadék esett, azonban mégsem volt jó fácános év. Ennek az okát kutatva az a megállapítás született, hogy április, május hónapokban átlagos csapadékmennyiség hullott, júniusban, amikor már csibenevelés volt közel 200 mm. Tavaly április hónapban átlagos mennyiség, májusban pedig 150 mm esett, valamint hűvös időjárás volt, mely a csibéknek sem kedvezett.

Az elmúlt évi vadászszezon az egész vadásztársadalomnak igen kemény volt – mondta Szabó Lajos, aki a vadászat folyamatát és a vadászok beavatását is ismertette. Az első vad elejtése után keresztapát választ magának a vadász, ezzel eldönti, hogy ki avassa fel őt, mely három vesszőütéssel történik.

A Csongrád Megyei Vadászati Hatóság osztályvezetője arról is beszélt, hogy jelenleg a jogszabály kötelezővé teszi a vadászvizsga letétét, melynek eredményeképpen vadászjegyet válthat az illető. Tervek között szerepel a vizsga előtt egy tanfolyam letétele, mely mind az elméleti, mind a gyakorlati jártasságot segítené.

Az osztályvezető a hivatásos vadász feladatait is ismertette, és hangsúlyozta: sajnos ők sem lehetnek ott mindenhol. Szél István a hurkolásos vadorzási tevékenységről is beszélt, mellyel több milliós károkat okoznak, és az állat is nagyon sokat szenved. A tettenérés nagyon nehéz, az elkövetők kiváló terület- és vadismerettel rendelkeznek, és a vadváltókra helyezik el a hurkokat.

A Hódagro Vadászati Társaság elnöke hangsúlyozta, folyamatosan etetik a vadakat, mert úgy tartják, hogy ha nincs az állatnak szüksége az etető alatt lévő takarmányra, akkor nem veszi fel, nem eszi meg. Ha felveszi, akkor szüksége volt rá, és szaporulatba vagy trófeába mindenféleképpen vissza fogja adni. A vadaknak erre szükségük van.

Forrás: Rádió 7