Nyomtatás
Találatok: 1383
A rend­kí­vül csa­pa­dé­kos idő­já­rás miatt nem zár­tak túl jó évet a vadá­szok – mindez a Kör­nyei Vadász­tár­sa­ság évad­záró köz­gyű­lé­sén hang­zott el pén­te­ken a Táj­ház­ban. A szer­ve­zet 14 esz­ten­deje ala­kult, jelen­leg 32 fős, helyi, orosz­lá­nyi, tata­bá­nyai, tatai, s kömlődi tag­ság­gal, vala­mint majd­nem 6 ezer hek­tár vadász­ható terü­let­tel rendelkezik.

Juhász János vadász­mes­ter beszá­mo­ló­já­ból kide­rült, hogy az igen ked­vezőt­len idő­já­rás miatt a ren­del­ke­zé­sükre álló terü­let nagy része láto­gat­ha­tat­lan volt, s a tava­szi hideg és eső a fácán­sza­po­ru­la­tot is nega­tí­van befolyásolta.

Egyet­len­egy fészek­al­ját lát­tam csak az út mel­lett sza­lad­gálni, a nyúl­ról nem is beszélve, s az őzgi­dák nagy része is elve­szett – ismer­tette a vadász­mes­ter. A határ­ban álló kuko­rica miatt a takar­má­nyon meg­ta­ka­rí­tá­suk kelet­ke­zett, az októ­bertől feb­ru­á­rig tartó ara­tás után a tar­ló­kon viszont meg­je­len­tek a bir­ka­nyá­jak, így zavart volt a terü­let, ami sem a vadak­nak, sem a vadá­szok­nak nem ked­ve­zett, de a kóbor kutyák is folya­ma­tos gon­dot okoz­nak. A ter­ve­zett kilö­vé­sek szá­mát is csak úgy sike­rült tel­je­sí­te­niük, hogy kér­ték a koráb­ban jel­zett ada­tok csökkentését.

A tár­sa­ság tag­ja­i­nak tavaly így összes­sé­gé­ben 9 szar­vast, 34 őzet, fél­száz vad­disz­nót, 9 vad­nyu­lat sike­rült elej­te­niük, a dúva­dak­ból 3 szar­kát, 11 szaj­kót, 81 rókát, s 3 bor­zot lőt­tek ki. Az egyik vadász a sta­tisz­tika ismer­te­tése köz­ben meg is jegyezte, hogy neki bizony csak egyet­len róka jutott…

A nehéz­sé­gek elle­nére a tava­lyi évet 400 ezer forint pozi­tí­vum­mal zár­ták, s ren­del­kez­nek némi tar­ta­lék­kal is, de – mint Mike Ferenc gaz­da­sági beszá­mo­ló­já­ból kiemelte – pár jelentő­sebb vad­kár akár két év alatt is lenul­láz­hatja a szám­lá­ju­kat. A téma kap­csán több észre­vé­tel is érke­zett, hogy a vad­kár bekö­vet­ke­zé­sét miként lehetne meg­előzni, milyen maga­tar­tás vár­ható el a terü­let tulaj­do­no­sá­tól, s a vadá­szok­tól. Abban viszont vala­mennyien egyet­ér­tet­tek, hogy az idő­já­rást sem a gaz­dák, sem a vadá­szok nem tud­ják befo­lyá­solni, így pél­dául a nagyon csa­pa­dé­kos idő­sza­kok­ban a vad­disznó dago­nyák kiala­ku­lá­sát is igen nehéz megakadályozni.

Az évad­záró köz­gyű­lé­sen terü­let­fel­osz­tá­sok­ról, az ápri­lis köze­pére üteme­zett tár­sa­dalmi munka beosz­tá­sá­ról is egyez­tet­tek, majd követ­ke­zett a pör­költ, ter­mé­sze­te­sen vadból.

Forrás: Környe