Nyomtatás
Találatok: 1621
semjén zsoltMíg a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület értetlenül áll Semjén Zsolt javaslata előtt, addig a vadászkamara támogja a javaslatot. Az LMP dilettáns puccskísérletnek titulálta a védett madarak kilövösére irányuló törvényjavaslatot.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületet (MME) megdöbbentette, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke több védett madár- és emlősfaj vadászhatóvá tételét kérte Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszternek írt levelében.

Az egyesület szerint "az MME megengedhetetlennek tartja, hogy a biológiai sokféleség megőrzésének európai szintű kudarca után, az unió soros elnöki tisztségét betöltő ország egyik vezetője olyan javaslattal álljon elő, amely számos ponton sérti az európai és nemzetközi természetvédelmi egyezményeket. A civil szervezet reméli, hogy a vadgazdálkodás és a vadászati ágazat problémáinak megoldása nem hazánk egyedülálló madárvilágának megtizedelésében merül majd ki".

A fürj állománya évi 8 százalékkal csökkent az elmúlt években, így nem vadászhatóvá tétele, hanem a konkrét védelmi intézkedések megfontolása a kérdés. A kanadai lúd 18 hitelesített hazai előfordulása erősen megkérdőjelezi a kérdésfeltevés értelmét. A barátréce, a vadgerle, az egerészölyv és a barna rétihéja állománya stabil, "túlszaporodása" nem értelmezhető. A nyári lúd és holló állomány a kipusztulás széléről kezdett növekedni újra a védelmi munkának és a vadászat tiltásának köszönhetően.

A ragadozó madarak állományát a válogatás nélküli irtás csökkentette le, több fajt a kipusztulás szélére sodorva, évtizedek aktív természetvédelmi munkája, a lelövés tilalma és a vadászok egyre kedvezőbb hozzáállása tette lehetővé, hogy állományuk újra növekedjen - mutat rá az egyesület.

Az MME felhívja a figyelmet arra: bármilyen változtatási javaslat esetén az Európai Unió Madárvédelmi Irányelvét kell figyelembe venni; az erdei szalonka tavaszi vadászatát többek között ennek általános szabályozása miatt kellett megszüntetni.

"A kormány az elmúlt évben több olyan döntést hozott, amely a hazai környezet- és természetvédelmi igazgatás teljes ellehetetlenülésének veszélyét hordozza. Az MME kéri Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztert, hogy utasítsa el a vadászhatóvá tétellel kapcsolatos javaslatokat, és lépjen fel egy vadászati és természetvédelmi érdekeknek egyaránt megfelelő élőhely-fejlesztési célokat megfogalmazó szakmailag megalapozott javaslatcsomag kidolgozása érdekében" - áll a közleményben.

Az LMP szerint ez egy dilettáns és jogsértő törvényalkotási puccskísérlet

Az LMP a kontroll nélküli kormányzati túlhatalom megnyilvánulásaként tekint Semjén Zsolt nyilvánosságra került levelére. A szabadidejében vadászgató kereszténydemokrata honatya az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnökeként azért lobbizott az ágazat felügyeletét ellátó vidékfejlesztési miniszternél, hogy egy úgynevezett Nemzeti Vadgazdálkodási Program keretében engedélyezze védett madarak kilövését.

Az ökopárt felszólítja Fazekas Sándort, hogy a magyar természetvédelem kormányzati felelőseként a leghatározottabban utasítsa vissza a dilettáns és jogsértő törvényalkotási puccskísérletet.

A vadászkamara kiállt Semjén mellett

Pechtol János, a vadászati védegylet ügyvezető elnöke kifejtette: nem ördögtől való, hogy egyes fajok státusát időről időre felülvizsgálják, és ha szükséges, védelmüket erősítik, vagy megfelelő állománynagyság esetén a védelem csökkentését határozzák el, illetve hasznosíthatóvá teszik. A szabályosan folytatott és ellenőrzött vadászat tulajdonképpen aktív természetvédelem.

Természetesen egy faj korlátozott vadászhatóvá tétele, vagy indokolatlan védelmének feloldása és ellenőrzött hasznosítása nem jelenti a faj kipusztítását - tette hozzá.

Felhívta figyelmet arra is, hogy egyes védett fajok komoly gazdálkodási gondokat okoznak. Ez a helyzet például a seregéllyel és a kormoránnal, a kanadai ludat pedig a tíz legveszélyesebben terjeszkedő nem őshonos madárfaj között tartják számon a madarászok.

Az Országos Magyar Vadászkamara szintén kiállt Semjén Zsolt programja mellett. Feiszt Ottó, a vadászkamara elnöke közölte: "az 1400 vadgazdálkodási egység és a több mint 57 ezer magyar vadász többségének nevében kijelentjük, hogy egyetértünk a Védegylet elnökének törekvéseivel, és programjának megvalósításában támogatjuk".

Forrás: Hiradó