Nyomtatás
Találatok: 1510
vadászSzegény szalonka tehát bármerre fordítja a fejét, nincs menekvés, rögvest látja, ha miniszterelnök-helyettes közeledik felé egy vadászpuskával, a nemzeti sajátosságok nevében.

„A magyar hagyományőrzés mellett még egy fontos érvvel állt elő Semjén Zsolt a szalonkavadászat liberalizálása mellett, és ezt bátran nevezhetjük nemzeti önérzetnek. Mint azt januári interjújában elmondta, »a nemzetközi egyezmények alól uniós kivételt kapott Franciaországhoz hasonlóan nálunk is vadászni kellene a szalonkára tavasszal, mert mint mondta, a magyar vadász nem lehet másodrangú az unióban«, különben is, »a környezetvédők kifejezetten követelik a vadállomány radikális apasztását«. Nehéz is vitatkozni azzal, hogy végre nyerjük el méltó helyünket az EU-ban, még ha kivételezések útján is: az alkotmányozás és a médiatörvény körüli botrányok ázsiónkat a (szintén védett) béka ülepének szintje alá vitték - de legalább szalonkavadászatban kössön ki végre kompország a nyugati partokon.

És ha még csak a szalonkáról lenne szó. Az OMVV és az Országos Magyar Vadászkamara szerint kifejezetten fel kell lazítani a védett fajok listáját, ahogy eddig ismertük, hiszen »egyes védett fajok komoly gazdálkodási gondokat okoznak. Ez a helyzet például a seregéllyel és a kormoránnal, a kanadai ludat pedig a tíz legveszélyesebben terjeszkedő nem őshonos madárfaj között tartják számon a madarászok«. Az olyan szakmai dilettánsok persze, mint a nemzeti sajátosságokkal, és így: a nemzeti együttműködéssel, és így: a nemzettel nyíltan szembemenő Gera Pál Pro-Natura díjas természetvédő, a Fővárosi Állat- és Növénykert korábbi gondozója, azt állítják, semmi alapja nincs a szalonka vagy mondjuk a kanadai lúd szabad kilövésének, és még azt is fel merik vetni, hogy Semjénék ezzel kvázi az olasz vadászpiacot és a hazai vadásztársaságok nyers anyagi érdekét szolgálnák. Nevetséges.

Ha ez az ember csak egy kicsit is tudná, ki az a Semjén Zsolt, nem állítana ilyeneket. A miniszterelnök-helyettes ugyanis KDNP-elnökként kifejezetten rosszallóan tekint egyre materialistább értékrendű társadalmunk visszásságaira, a multiknál történő vasárnapi bevásárlást pl. kifejezetten rossz ötletnek tartja, úgyhogy biztosak lehetünk benne, hogy ha rajta múlna, tiltaná a vasárnapi szalonkavadászatot, vagy legalábbis a vasárnap délelőttit: előbb a templomban a helyünk, ahol az Úr dicsőségét zengjük, majd ebéd után irány az erdő, kinyírni Isten teremtményeit.

Az LMP-t sem értem igazán. Az ügyön felháborodva Assisi Szent Ferenc életművének tanulmányozására szólítják fel Semjén Zsoltot, holott emlékeim szerint az az ember beszélt a madarakhoz, márpedig ha a miniszterelnök-helyettes munkaidőben vagy akár azután elkezdene madarakhoz beszélni, Orbán Viktor nyilván felajánlaná neki, hogy ezt már ne kormánytagként tegye. A miniszterelnöknek amúgy is meg kéne szólalnia a szalonka-gate ügyében, hiszen nem teljesen mindegy, hogy egy több tízezer tagot számláló lobbiszervezet Semjénen keresztül megtalálja-e az utat a kormányzaton belüli nyomásgyakorlásra, vagy nem (egyelőre úgy tűnik, hogy nem), és hogy jó-e az, ha a miniszterelnök-helyettes »civilként« próbál fejléces papíron ultimátumot adni egy miniszternek.”

Forrás: Mandiner