Nyomtatás
Találatok: 1557
vaddisznóEgy Kálnokon végzett közös ellenőrzés során több tucat, mostoha körülmények között tartott vaddisznót talált egy istállóba bezárva a Nez Perce Állatvédő Egyesület és a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság. Mint később kiderült, a vaddisznók egy Hargita megyében bejegyzett vadászegyesület tulajdonát képezik. Lapunk a hatóságoktól érdeklődött.

Horia Kraus, a Nez Perce Állatvédő Egyesület elnöke szóbeszéd alapján szerzett tudomást az esetről, illetve arról, hogy Kálnokon vaddisznókat tartanak. A megadott helyszínen senkit nem találtak, ám a régi kollektív egyik istállójában, lakat alatt 27 malacozó kocára bukkantak.

– Egy betört ablakon keresztül vettük szemügyre a siralmas állapotban lévő állatokat, amelyek egy sötét és szűk, kb. 100 négyzetméteres helyen szorongtak – számolt be Horia. A tulajdonoshoz vezető szálak felgöngyölítése ezúttal sem ment könynyen, akárcsak március 7-én, amikor egy hasonló ellenőrzést tartottak Miklósváron, részletezte az állatvédő, ahol a vadasparkban egy 10-11 hektáros körbekerített területen 70 vaddisznót tartottak.

– Akkor sem akart senki nyilatkozni, aztán végül megígérték, hogy intézkednek az állatok ügyében, erre fel most az derült ki, hogy az állatok jó része Kálnokra került. Hétfőn találkoztam a vaddisznók új, Hargita megyei tulajdonosával, aki jóhiszeműnek tűnik, és megígérte, hogy kezelteti az állatokat. Engem ez érdekel, és nem a büntetések. A Pro TV és Antena 1 csatornák munkatársainak kérdéseit is azért utasítottam vissza, hogy ne szenzációhajhászás legyen az ügyből – hangsúlyozta Horia. – Elítélem a vadállatok adás-vételét. Amúgy ezek a kocák szelídek, nem vadászatra alkalmasak. Milyen vadász az, aki 5 méterről lelő egy szelídített állatot? A hatóságok mindenképpen figyelmesebbek, szigorúbbak kellene legyenek az engedélyezése terén.

Dr. Sikó Barabási Sándor, a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság vezetője kérdésünkre kifejtette, hogy az első ellenőrzés során, mivel nincs állandó gondozó az állatok mellett, nem tudták közelebbről szemügyre venni a vaddisznókat, ezért úgy tűnt, hogy rühösek. Ez a feltételezés később, a tulajdonképpeni ellenőrzés során tévesnek bizonyult, kiderült, hogy a 27 kocából csak egynek volt lekopva a szőre, ami nagy valószínűséggel a szállítás során dörzsölődött le. Az állatoktól vért vettek, laboranalíziseket végeznek, és ha mindent rendben találnak, akkor a zaláni vadaspark felé veszik útjukat.

– Szó sem volt állatkínzásról, a vaddisznók jó állapotban vannak – állítja az igazgató. – Megvan a tulajdonosa is, a csíkszeredai Diana Hunting Egyesület elnöke, Bajkó Csaba. A hiba ott csúszott be, hogy elhoztak 24 vaddisznót Miklósvárról és hármat Maroshévízről, ezeket a zaláni vadasparkban, 300 hektáron akarják elengedni, ám nálunk még nem jelezték, annak ellenére, hogy a dokumentáció egy része már össze volt állítva.

Vadasparkok esetében az állategészségügy a benépesítésnél játszik fontos ellenőrző szerepet, illetve a vadászatok során meglőtt állatok vizsgálását is elvégzi.

Forrás: Székely Hírmondó