Nyomtatás
Találatok: 1243
oee állásfoglalásAz OEE állásfoglalása egy szakkérdés nyilvános vitájáról. Az Országos Magyar Vadászati Védegylet együttműködést ajánlott fel és számos, a vadgazdálkodás szabályozásának megújítását célzó javaslatot tett a Vidékfejlesztési Minisztérium vezetőjének.
A nyilvánosságra került dokumentumból, a vadászható fajok listájának felülvizsgálatára tett javaslat egyes szervezetek és magánszemélyek erős tiltakozását váltotta ki.
A sajtóban már csupán a javaslatoknak ez, az összefüggéseiből kiragadott, túlhangsúlyozott eleme kapott visszhangot. Ez az egyoldalú kommunikáció csaknem azt közvetíti, hogy a vadásztársadalom a vadon élő állatvilág ellensége.

Az Országos Erdészeti Egyesület teljesen elfogadhatónak tartja, hogy az OMVV kiáll az általa képviselt magyar vadászok érdekei mellett, és a vadgazdálkodást alapvetően meghatározó jogi környezettel kapcsolatosan véleményt nyilvánít.
Az OEE Vadgazdálkodási Szakosztályának tagjai a magyar vadgazdálkodásban hivatásszerűen dolgozó, meghatározó szakemberek. Jelen álláspontunkat a közreműködésükkel alakítottuk ki.
A vitatott szakkérdésben javasoljuk, hogy a vadgazdálkodók, a természetvédelem szervezetei, valamint a madár- illetve emlősfajok populációinak változását vizsgáló intézmények (Nyugat-magyarországi Egyetem, Szent István Egyetem, stb.) a feldolgozott adatok közös értékelése során vizsgálják felül a felsorolt fajok állománydinamikáját.
Szükséges lehet azon fajok korlátozott állományszabályozásának engedélyezése, melyek egyedsűrűsége a mező-, hal- és vadgazdálkodás folyamatait egyes időszakokban és térségekben kedvezőtlenül befolyásolja. Más fajok esetében a védettséget fenn kell tartani.

Mindezek szükségességéről, illetve lehetőségéről közös egyeztetések után szülessen döntés –amit megfelelő magyarázatokkal, közérthető módon, a társadalommal is el kell fogadtatni.
A vadászható fajok listájának módosítására a múltban is több alkalommal sor került, önmagában az most sem volna elképzelhetetlen. Egyes fajok vadászhatóságának szabályozása az EU számos országában megengedőbb, mint Magyarországon.
A gazdasági és ökológiai érdekek összehangolt érvényesítése megkívánja a változó körülményekhez alkalmazkodó szabályozást. A körülmények ismeretéhez pedig objektív információkra, a szakterületen érintett szereplők érdemi együttműködésére van szükség.

Forrás: ForestPress