Nyomtatás
Találatok: 1342
vadásznap szent hubertus misePápa - A húsvét miatt egy héttel korábban tartották meg hétvégén a tizenötödik Szent György-napi Agrárexpót, mely a térség legjelentősebb mezőgazdasági seregszemléje.

V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára köszöntőjében azt fogalmazta meg, hogy az agrárexpó megtartotta a vásárok legjobb hagyományait, ez nem csupán üzleti rendezvény, hanem ünnep: az agrárium ünnepe. A három nap alatt ezúttal is mindenki talált magának való programot; az első napon főként a borokkal foglalkoztak. A másodikon a környezettudatos mezőgazdasággal és az elérhető támogatásokkal. A harmadik napon tartották a megyei vadásznapot, melyen a vadásztársaságok főzőtudományukat is bemutatták és megvendégelték a közönséget a vadhúsból főzött finom falatokkal. A Magyar Agrárkamara Gazdálkodói Információs Szolgálata végig segítséget nyújtott a támogatások lehívásához.

Több lehetőség a kicsiknek


A hétvége időjárása kedvezett a mezőgazdasági munkáknak is, ezért kevés olyan gazdálkodó akadt, aki többször is benézett a pápai vásárba. A hagyományokhoz híven most is a gépkiállítók tudták értékesíteni a legtöbb kiállított terméket, és rendeléseket is vettek fel arra, ami elfogyott. Az érdeklődők pedig élő haszonállatokat láthattak és megismerhették a termények útját a termőföldtől az asztalig.

Dr. Áldozó Tamás, Pápa város polgármestere szerint az agrárexpóban így tizenötödszörre is van erő, lendület, fantázia. Ebele Ferenc, a Veszprém Megyei Agrárkamara elnöke szerint a pápai vásár elég hamar, már az első öt évben az Észak-Dunántúl legjelentősebb agrárkiállításává nőtte ki magát, az egész országból, sőt Erdélyből és Szlovákiából is jönnek kiállítók, de a szakmai konferenciák, programok szintén sok embert vonzottak.

Több díjat átadtak a kiállítóknak. A Veszprém Megyei Agrárkamara vásári nagydíját a Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zrt. kapta. Az élelmiszer-ipari nagydíjat a vásárban kezdetektől kiállító Pápai Hús 1913 Kft. érdemelte ki, a társaság ezúttal három újdonságot, a pápai sült lapockát, sült karajt és sült sonkát mutatta be. Agrárgazdasági díjak közül a harmadikat a Devecseri Agrokémia Kft., másodikat a Vino-Trans Kft. Fazekas Pince, az elsőt az Agrármarketing Centrum vehette át. A mezőgazdasági gépforgalmazói kategóriában a harmadik díjat az Euro-West Kft., a másodikat a Sokoró Kft., az elsőt az Ihász Kft. kapta. Pápa város különdíját Csehiné Sikos Mária vehette át kiváló házi készítésű sajtjaiért. A Veszprém Megyei Közgyűlés különdíját a ContStar Kft. érdemelte ki.

A vásár kísérőrendezvényeként idén tizennegyedszer rendezték meg Badacsonyban a Veszprém megyei palackos borok versenyét, melyre 59 borászat 204 bormintáját nevezték be. Ezzel kapcsolatban is díjakat, okleveleket adtak át. A borversenyen legszebb, nagy arany minősítést elérő 2010-es évjáratú Somló hegyi tramini-muscat ottonel cuvée boráért ifj. Puchinger Ede még megkapta Pápa város különdíját és a Somlói Borvidék Hegyközségi Tanácsa díját is. Több elismerést kapott a borversenyen szintén nagy arany minősítésűnek értékelt 2008-as évjáratú badacsonyi késői szüretelésű olaszrizling, melyet a Borbély Családi Pincészet küldött versenybe. A Veszprém Megyei Agrárkamara díját a Salánki Családi Borpince kapta meg. A Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanácsának díját a Badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetnek ítélték. A Balaton-felvidéki Borvidék Hegyközségi Tanácsa díját a Fodorvin Családi Pince vette át. BalatonfüredCsopak Borvidéki Hegyközségi Tanácsa díját a Feind Borház érdemelte ki.

V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára felhívta a figyelmet arra, hogy május 16-ig nyújthatják be a gazdák a kérelmeket az egységes területalapú támogatásra. Ez országosan mintegy 180 ezer embert érint, és az agrárium 300 milliárdos támogatási összegéből 240 milliárdot tesz ki a területalapú. Az államtitkár elmondta, hogy néhány héten belül megjelenik a mikrovállalkozásokra és a turisztikai beruházásokra vonatkozó pályázati kiírás. Az elsőre hétmilliárd, a másodikra négymilliárd forintot szánnak.

Téli Róbert, a Veszprém Megyei Agrárkamara titkára több szakmai fórumot vezetett a három napon. Kifejtette, az Európai Unió közös agrárpolitikájának reformjában alapvető kérdés lett a kölcsönös megfeleltetés. Ennek értelmében a gazdálkodók a támogatások jelentős részéhez csak akkor juthatnak hozzá teljes mértékben, ha betartják az összes előírást és követelményt. Az idei vásár külön érdekessége volt, hogy az elektronikusan benyújtandó egységes támogatási kérelem ügyintézéséhez, illetve bemutatásához, az azzal kapcsolatos tájékoztatáshoz munkaállomást telepített ki a vásárban a Magyar Agrárkamara Gazdálkodói Információs Szolgálata, így a gazdálkodók a három nap alatt díjmentesen kérhettek segítséget a kamarai tanácsadóktól.

Számok, adatok és tendenciák


A Szent György-napi Agrárexpó teljes költségvetése idén 16 millió forintot tett ki.

A legnagyobb támogató, a Vidékfejlesztési Minisztérium ötmilliót adott hozzá.

Az Agrármarketing Centrum közösségeketmutat be a standján.

Hetvenöt egyéni kiállító jelent meg idén.

A látogatók száma az utóbbi években tizenötezer körüli.


Már tizenötödször vehettem részt a pápai Szent György-napi Agrárexpó több programján is. Látom, a kiállítók cserélődnek, részben azért, mert a mezőgazdaságban országosan és a megyében is változtak az erőviszonyok. Vannak olyan cégek, amelyek induláskor a legnagyobbak közé tartoztak, ma éppen csak élnek, s a nevük is megváltozott. A gazdasági válság hatására az ország túlsó végéből kevesebben jönnek, pedig a részvétel Pápán igazán kedvezményesnek mondható. Örvendetes, hogy több a borút, a kertbarát kör és a tanácsadás. Itt nemcsak bemutatkoznak, de segítséget adnak, perspektívát mutatnak.

Forrás: Napló Online