Nyomtatás
Találatok: 1615
hullatott agancsokA legszebb darabokat megtartják, a többit értékesítik. Találtak már 6 kiló 20 dekás hullatott agancsot is a Gemenc Zrt. területén.
Most a legnagyobb példányok sem érték el a 4,5 kilót, de szépen mutatott együtt a mintegy 250 néhai fejdísz, a keselyűsi vadászház melletti zöld füvön.
A legerősebb gímszarvasbikák már februárban elhullatják tavalyi agancsukat, a fiatalabbak valamivel később, de áprilisban már mindegyik homlokán az új, barkás kezdemény dudorodik. Tegnap közszemlére tették az erdészek és vadászok a „termést". Fodermayer Vilmos vadászati osztályvezető elmondta: szeretnék, ha hagyománnyá válna ez az agancsszemle. Becslése szerint az erdőgazdasághoz, legális gyűjtés útján az agancsok 20-40 százaléka kerül. A többi vagy elvész, vagy illegális úton jut ki az erdőből. A legszebb darabokat megtartják, esetenként kiállítják, a többit értékesítik. A hullatott trófeákból az állomány korára, minőségére is következtethetnek.
A szarvasbikáknak egyébként 12 éves korukig gyarapodik az agancsuk. Afölött, ha ágas-bogasabb is lesz, súlyosabb már nem. Ezért tekintik a 10-12 éves bikákat golyóéretteknek.
Az elhullatott agancsot, ha kirándulók találják meg, le kell adni, mert az a területileg illetékes vadgazdálkodó tulajdona.

Forrás: Tolnai Népújság