Nyomtatás
Találatok: 1803
a sződligeti erdőírtásA Duna-Ipoly Nemzeti Park sződligeti területén vegetációs időben, engedély nélküli fairtást végeztek, mely érintette oda kihelyezett odú telepünket is.
A terület természetvédelmi őre bejelentésünk hatására leállította a fakitermelést. Jogosan! - olvashatták egy, a mai délutánon portálunkon közzétett publicisztikában. Az írás szerzője Horváth Tibor a Börzsöny Természet- és Környezetvédelmi Közhasznú Alapítvány és az MME Börzsönyi Helyi Csoportjának egyik tagja azóta további információkat is eljuttatott szerkesztőségünkbe, mintegy pontosításképpen. Az újabb írásban megfogalmazódik, hogy a fent, illetve korábban is említett fairtást a sződligeti polgármester, Juhász Béla végezték.
Horváth Tibor tájékoztatott továbbá arról is, hogy az erdőirtással az Ipoly Erdő Zrt. Váci Erdészete lett megbízva és annak ellenére lett elvégezve, hogy vegetációs időszakban a törvény szerint tilos a fakitermelés. "Az erdészeknek pedig kötelessége lenne ismerni a törvényeket és betartani azt." - hangsúlyozta, majd hozzátette: "Sződliget polgármestere Juhász Béla a kitermelési szerződésben  leírta, hogy rendelkezik az összes engedéllyel, de ez nem igaz!!!

A DINP nem járult hozzá és nem is járulhat hozzá, hogy Nemzeti Park területén vegetációs időszakban (rüggyfakadástól-lombhullásig) fakitermelés történjen.
Idézem az idevágó törvényi hivatkozást:
Természetvédelmi törvényben (1996 évi LIII tv )
43.& (1) Tilos a védett állatfajok egyedének zavarása, károsítása, kínzása, elpusztítása, szaporodásának és más élettevékenységének veszélyeztetése, lakó-, élő-, táplálkozó-, költő-, pihenő- vagy búvóhelyeinek lerombolása, károsítása.

A fentiek alapján kimutatható a Természetvédelmi Törvény megsértése.
A védett állatok elpusztulása bízonyítható így büncselekmény történt.

Hogy ki a felelős, nem az én dolgom eldönteni, A  fent leírtak alapján szerintem az aki elrendelte, azaz a polgármester és az erdész „Urak” is akik nem győződtek meg, hogy a szerződés 7. pontja alapján az „eladó” rendelkezik a megfelelő engedélyekkel."

A fentiekkel kapcsolatosan megkerestük Juhász Bélát, Sződliget polgármesterét, aki válaszul a következő közleményt, illetve képeket juttatta el szerkesztőségünkbe:

Tisztelt Sződligeti Polgárok!
Fontosnak tartom, hogy reagáljak a megjelent internetes körlevelekre és internetes újságcikkre.
Sződliget Község területén kb. 100 ha erdőterület van és ebből 80 ha. az önkormányzat tulajdonában.  Az erdők éves ütemtervek alapján kerülnek megújításra. Sajnos Sződligeten, a korábbi testületek nem teljesítették az ütemtervben leírtakat, ezért az erdők egy része túléretté, csúcs szárazzá, balesetveszélyessé vált.  Az eltelt hetekben hozzávetőlegesen 6 ha erdőterületen kezdődött meg az erdőgazdálkodás. Megjegyzem, hogy az Önkormányzatot, mint erdőtulajdonost, törvény kötelezi az erdőgazdálkodásra!

Sződliget Község Képviselő testülete 2011 januárjában hozott az erdők megújításáról határozatot (16/2011. (I. 14.)  Képviselő-testületi  határozat), amely kimondja:
„Sződliget Község Képviselő-testülete a 2011. évi erdőgazdálkodási üzemtervben szereplő 20/G1, 20/G2, 20/E összesen 2,6 ha-os erdőrészlet területén, (amely részben a tervezett gát nyomvonalat érinti) fakitermelést kíván végrehajtani, továbbá erdőfelújítást célzó fakitermelést kíván végrehajtani a 22/D, 22/E, 22/H és a 22/J jelű erdőrészletekben, azzal a kikötéssel, hogy a várható bevétel a 2011. évi költségvetésben úgy kerüljön rögzítésre, hogy az összeg kizárólag a sződligeti utak karbantartására legyen fordítható és a 22/c erdőrészlet erdőfelújításának rendbetételére, pótlására.
Sződliget 22/D, 22/E, 22/H és 22/J jelű erdőrészletekben a terület fekvése, talajgazdálkodása, egyéb termőhelyi viszonyok miatt, mélyfúrásos technológiával, hazai éger nagyméretű gyökeres dugványok, 3,0 x 3,0 méter hálózatban kerüljenek ültetésre.”


A Képviselő-testület okult a 2005-ben történt erdőgazdálkodás tapasztalataiból, ahol a kivágott erdő helyére 5-10cm kocsányos tölgy palánták kerültek telepítésre, de különböző okok miatt a cserjék néhány tizede maradt csak életben, holdbéli tájat varázsolva a 22/C erdőrészletből. Talán a most felháborodott levélírók már elfeledték azt, hogy aktív részesei voltak a pusztításnak?  A jelen döntés értelmében az erdő szerkezetátalakítás következtében, a Nemzeti Park területén nem kívánatos, agresszívan terjeszkedő akácfák helyett, nagyméretű 2-3 méter magas, őshonos éger dugványok kerülnek telepítésre.
Külön vállaltuk a korábban tarvágott 22C erdőrészlet megújítását is! Ennek keretében áprilisban már több mint 80 facsemetét ezen a területen elültettünk – az általános iskola diákjait is bevonva a munkába. Az erdőgazdálkodásból származó jövedelmet, az utolsó fillérig utak építésére, felújítására fordítjuk. Már megkezdtem az útépítéshez az árajánlatok bekérését.

Az erdőgazdálkodáshoz az erdőfelügyelettől és minden érintett szakhatóságtól megkaptuk a szükséges engedélyeket és a munkálatokat a törvényben engedélyezett időszakra ütemeztük. Nem igaz az ezzel ellentétes állítás.
Hangsúlyozom, hogy nagyon sajnálom az erdőfelújításnak áldozatul esett énekesmadarakat! Megértem az amatőr ornitológusokat is, hogy aggódnak a Turdus merula (fekete rigó), vagy a Fringilla coelebs (erdei pinty) élőhelye miatt.  De ugye az nem baj, ha én legalább ilyen fontosnak tartom a Homo sapiens (gondolkodó ember) sződligeti élőhelyét is? Azt pedig végképp nem tudom megérteni, hogy a közéletben jártas, az önkormányzat tevékenységét állítólag figyelemmel kísérő madárvédő, korábbi önkormányzati képviselő, illetve polgármesterjelölt Horváth Tibor úr miért nem helyezte át egy másik erdőrészletbe még időben a tulajdonát képező madárodúkat? Hiszen tudnia kellett a tervezett munkákról, a Képviselő-testület ugyanis már ez év januárjában meghozta a döntést az erdőfelújításról.

Az erdők felújítását és karbantartását a terveknek, az önkormányzat döntésének megfelelően és a vonatkozó jogszabályokat maradéktalanul betartva, a polgármesteri hivatala szigorú felügyelete mellett végezte a kivitelező. A vonatkozó határozatokat és szerződéseket bárki megtekintheti a polgármesteri hivatalban.
Juhász Béla polgármester

Forrás: Váconline