Nyomtatás
Találatok: 1565
amúri tigrisAmuri tigris tépett szét egy tehenet és egy borjút az orosz Távol-Keleten lévő Primorje megyében, de a támadás lakott településtől távol történt. A természetvédelmi terület illetékesei szerint az embereket nem fenyegeti veszély.

Alekszandr Laptyev igazgató az Interfax hírügynökségnek elmondta: a tigrisnek mindegy, hogy szarvasra vagy tehénre vadászik a saját területén. A kérdés inkább az, hogy miért maradt a tehén borjával éjszakára felügyelet nélkül az erdőben, távol a falutól.

A közeli falucska lakosai azonban megijedtek, nem utolsó sorban azért, mert sokan arrafelé járnak horgászni, ahol a tigristámadás történt. Az emberek a rendőrséget hívják telefonon, a rendőrség a természetvédelmi területet - mondta Laptyev.

Hozzátette, hogy máskor világító rakétákkal és más hasonló eszközökkel elriasztják a ragadozót, de ezúttal erre nem volt szükség, mert a tigris eltűnt a környékről. Ezért arra szorítkoznak, hogy a faluban végezzenek némi felvilágosító munkát.

Az amuri tigris a védett állatfajok orosz Vörös Könyvében szerepel, mindössze mintegy 450 egyed él a szabad természetben, de ezek genetikai sokszínűsége csekély, ez pedig további jelentős mértékben veszélyezteti a faj fennmaradását.

Az amuri vagy szibériai tigris valamikor Észak-Kína, a Koreai-félsziget és Oroszország keleti része legdélebbi régiójának nagy térségeiben barangolt. A XX. század elején a szibériai tigris majdnem kihalt. A terjeszkedő emberi települések, az élőhelyek elvesztése és az orvvadászat a nagymacskák 90 százalékát kipusztította, mára már csak Primorje és Habarovszk megyében élnek.

Oroszországban nagy figyelmet fordítanak a tigrisek védelmére: egy program keretében több állatot GPS-berendezéssel láttak el, és ezek kóborlását folyamatosan figyelik. A program beindításában maga Vlagyimir Putyin kormányfő is részt vett.

Tavaly 13 ország vezetői és a környezetvédelem iránt elkötelezett számos világsztár részvételével tigriscsúcsot tartottak Szentpéterváron az állatok védelmével összefüggő kérdések megvitatására.

Forrás: Inforádió