Nyomtatás
Találatok: 1936
orvvadász fegyverekAjka - Illegális vadászatok miatt kell fegyházba vonulnia egy ajkai férfinak, aki nem először állt már bíróság előtt.

Lőfegyverrel való visszaélés miatt korábban már felelősségre vonták az ajkai M. Mártont, aki 2006 első felében Budapesten engedély nélkül vásárolt egy Voere Kufstein típusú, vegyes csövű, golyós vadászpuskát, valamint a hozzá tartozó 60 golyós és 10 sörétes lőszert. A következő évben újabb lőszereket szerzett be, amelyeket szintén a lakásán tartott.

Rendszeresen eljárt vadászni barátjával, a szintén ajkai K. Zoltánnal, akivel 2007 áprilisa és augusztusa között sorra lőtte ki az állatokat. Többször vadásztak Ajka környékén, ahol néhány hónap leforgása alatt közel félmilliós kárt okoztak a kislődi Hunor Vadásztársaságnak azzal, hogy őzbakokat lőttek ki. Ezek értéke egyenként úgy 35 ezer forintot körül mozgott, de volt rá példa, hogy egy 117 ezer forintot érő példányt terítettek le. Minden esetben az állatok húsát elosztották egymás között. A legértékesebb őzbakot a Csingervölgyi Vadásztársaság területén ejtették el, az őz 144 ezer forintot ért.

M. Márton két másik ismerősét is elvitte egy-egy illegális vadászatra, így lőttek ki állatot a Bakonyerdő Zrt. és a Kab-hegy 2004 Nonprofit Kft., valamint a Bocsos Vadásztársaság területén is.

M. Márton lakásán a rendőrök találtak a fegyverek és a lőszerek mellett egy kitömött gyöngybaglyot is, amit szintén engedély nélkül tartott otthonában a férfi. A tárgyaláson azt mondta, a madarat gépkocsijával ütötte el, s bár tudta, hogy védett állatról van szó, azt hallotta, hogy csak ritkán kell engedélyt kérni a természetvédelmi hatóságtól a madár kitömésére. A vádlott részletes beismerő vallomást tett az orvvadászatairól.

Hasonlóképpen elismerte bűnösségét a 25 éves K. Zoltán is, aki azzal is vétett a törvény ellen, hogy 2005 tavaszán vidéken lakó nagyapja szovjet gyártmányú vadászpuskáját magához vette, majd lefűrészelte a csövét.

A megyei bíróság, dr. Varga Gábor büntetőtanácsa egyebek között lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés miatt a 31 éves M. Mártont háromévi fegyházra ítélte, egyúttal elrendelték felfüggesztett kétévi börtönbüntetésének utólagos letöltését. K. Zoltán másfél évi börtönbüntetését három évre felfüggesztették, egyúttal kötelezték a vádlottakat, hogy térítsék meg a vadásztársaságok több százezer forintos kárát.

Forrás: Napló Online