Nyomtatás
Találatok: 1195
vadak miatt veszélyes a komáromi elkerülőHárom őzet is elgázoltak a pár hete átadott komáromi elkerülő úton. Az autósok az egyenes szakaszon gyorsan mennek, a vadak még nem szokták meg őket.

Új közúton, a 131. számú úton kerülhetik ki Komárom belvárosát azok, akik Győr-Kisbér-Székesfehérvár között közlekednek. A 90 km/órás sebességkorlátozású szakaszon az elmúlt napokban több vadbaleset is történt, ezért a Komáromi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya fokozott figyelmet kér az arra közlekedőktől - adta közre a felhívást a megyei rendőr-főkapitányság.

A felhívás kapcsán megkerestük Czita Jánost, az érintett területen vadgazdálkodási joggal rendelkező társaság vezetőjét, komáromi képviselőt.

- Először egy őzbak, majd egy vemhes suta esett áldozatul. Csütörtökre virradó éjjel pedig egy gidát ütöttek el. Bár az útszakaszon tényleg 90 km/óra a megengedett sebesség, de kétféle veszélyjelző tábla: a vadveszély és a laza padka is kint van - mondta el Czita János, aki a kemma.hu-nak azt is elmondta, a csütörtök délutáni képviselő-testületi ülésen fel is szólal az ügyben.

- A tervezéskor jeleztük, hogy területen vadak élnek, azonban nem tartották indokoltnak vadkerítés építését. Vadgazdálkodóként mi annyit tehetünk, hogy az ismert vadjáratokra felhívjuk az autósok figyelmét. Tudni kell, hogy ez egy új út, ezért a vadak még nem szokták, tanulták meg, hogyan kell itt közlekedniük. Ezért az autósoknak kell a szokottnál lassabban, óvatosabban, figyelmesebben vezetniük - mondta a vadász.

- Sajnos azonban az a tapasztalatunk, hogy az egyenes utat, főleg a motorosok, szinte gyorsasági szakaszként használják. Holott ha lassabban mennének, elkerülhető lenne a baleset. Egy idő után pedig az állatok is megszokják az új utat. Például Komárom és Ács között, az 1-es út mentén sokkal nagyobb erdők vannak. De az évek alatt ott az állatok már megtanulták, hogyan járhatnak, így nincs az átlagosnál több vadbaleset a szakaszon - tette hozzá Czita János.

A szakember hozzátette: az érintett erdőben társaságuk tagjaia törvényi kereteken belül fokozottabban vadásznak majd. A suták és a gidák most védettek, de az őzbakokat lehetőség szerint megritkítják.

- Nekünk, embereknek is tudomásul kell vennünk, hogy ha a vadak elől elvesszük az életteret, akkor újat hódítanak maguknak. Jó példa erre éppen Komárom, ahol az erőd mentén, belterületen élnek és szaporodnak is az őzek.

Forrás: Kemma