Nyomtatás
Találatok: 1241
medvetámadásMost már biztosra vehető, hogy Erdővidék a medvék hazája is: elszaporodásukkal az általuk okozott kár egyre számottevőbb.
Mi több, májusban Erdőfülében majdnem emberéletet követelt a medvetámadás, most Szárazajtán rontott karámra egy példány: 71 juh elpusztult, 8 eltűnt.

Incze András, a kárvallott meséli a történteket: a medvetámadás szombatra virradólag történt, a Tekse-patak völgyében található esztenájánál, ahol több mint ezer juh volt a karámban vagy a kosárban, ahogy Szárazajtán nevezik.

A medve messziről nekifutott, és beugrott a karámba, amit a megriadt birkák letörtek, majd menekülni kezdtek az erdő irányába, miközben a medve közöttük szaladt ütve, vágva őket. A fák közé érve egy kisebb árok állta útjukat, a legtöbb juh itt pusztult el, agyontaposva egymást. Öt pásztornak és a közelben dolgozó négy szénégetőnek sikerült részben még akkor éjszaka összeterelnie a megmaradt állatokat, a gazdát is ők értesítették a történtekről. Másnap aztán a faluból harmincnál is több ember segítségével a többi szétszéledt állatot is összeszedték.

A dolog pikantériája, hogy Incze Andrást a Kovászna megyei vadász - egyesület egy hónappal ezelőtt 500 lejre büntette, mert három kutyánál többet tartott az esztenánál, miközben két hete egy eb szintén a medve áldozata lett.

– Azt lehet mondani, a falu környékén mindennapossá váltak a medvetámadások, a Szárazajta közelében található esztenákról nap mint nap érkeznek hírek medvékről, a gazdák traktorokkal őrzik a jószágokat – panaszolja Incze.

Bodosi Zoltántól tehenet, Incze Károlytól több rendben juhot vitt el az idén, egy hónapja fényes nappal is támadott. Három éve egy gyereket is megütött, aki szerencsére megúszta kórházi kezeléssel.

A gazdák a bürokratikus útvesztők miatt legtöbb esetben nem is jelentik a kárt, hiszen – amint azt a mostani károsult mondja –, az utánajárás többe kerül, mint amennyi kártérítést fizetnének. Tehénért igen, de medve által megölt juhért – legalábbis Szárazajtán – eddig még soha senki kárpótlást nem kapott a húszéves demokráciánk alatt – mondja Incze, aki ezúttal viszont nem hagyja annyiban a dolgot, mivel a kár meghaladja a harmincezer lejt.

A helybeliek becslése szerint több mint száz medve lehet a környéken: míg évekkel ezelőtt csak mutatóban lehetett egyet-egyet látni, most mindennap feltűnnek hol a faluban, hol a környékén, és nemcsak az állatállományban, a mezei termésben is hatalmas károkat okoznak.<<

György Ervin prefektus tegnap beszámolt az esetről, néhány részlettel szolgált a kártérítés módozatáról, illetve az állat kilövésének lehetőségéről. Mint kiderült, a prefektusi utasítást már kiállították, és hamarosan összeáll a több intézmény képviselőiből álló vegyes bizottság, amely felméri a kárt. A kormányhivatal vezetője szerint viszont hosszadalmas eljárásról van szó, ugyanis a testület a helyszíni szemle után jegyzőkönyvet állít ki, amit a prefektúra eljuttat Bukarestbe, a Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium hatáskörébe tartozó alárendelt intézményhez, amely majd dönt a kártérítésről. Hasonló az eljárás kilövetés esetén is: a tapasztalat azt mutatja, a legtöbb esetben, ha nem emberre támadt az állat, elhúzódik az engedélyeztetés. A kártérítésre vonatkozóan György Ervin hozzátette: kevés magánszemély vág bele az eljárásba éppen azért, mert az túl körülményes. A kárfelmérő bizottság mindenekelőtt ellenőrzi, hogy megfelelően védve voltak-e az állatok vagy a termés – például villanypásztorral –, és ha nem, akkor kár is próbálkozni.

Forrás: Székely Hírmondó