Nyomtatás
Találatok: 1327
vaddisznóKutyákkal hajtott el több, Pécsett felbukkant vaddisznót az illetékes vadászatra jogosult szerv munkatársa csütörtökön.
Az állatok lakott területre tévedése egyébként nem mondható ritkának, az elmúlt évtizedek során számos alkalommal jöttek "városnézésre" a sertések, minden esetben táplálékot kerestek.

A vadállatok a Blaha Lujza és a Névtelen utca közötti területen bukkantak fel, a vadásztársaság felé a múlt héten érkezett bejelentés - tudtuk meg Gondos Gyulától, a Baranya Megyei Vadászkamara titkárától. Gondos elmondta: évtizedek óta időről-időre előfordul, hogy vaddisznók tévednek be a város perifériáján található kertekbe, telkekre, vonzzák őket a gyümölcsök, a különféle kerti kultúrák. Főként a nyári és a kora őszi időszakban jelenhetnek meg a lakott területen. Hozzátette: az így betévedt állatok nem jelentenek veszélyt az emberre, viszont kellemetlen dúlást tudnak véghezvinni a konyhakertekben. Amennyiben valaki lakott területen vaddisznóval, vagy egyéb vadállattal találkozik, a területileg illetékes vadászatra jogosult szervvel kell felvennie a kapcsolatot, amely eljár az ügyben. Lakott területen tilos mindennemű fegyverhasználat, a vadász nem lőheti ki az állatot, hanem kutyákkal és emberi erővel űzheti el őket. A Névtelen utca-Meszes patak környéki állatokat is ily módon hajtották el különösebb nehézség nélkül - mondta a titkár.

A vadkár elleni védekezésben a vadászokon kívül az ingatlantulajdonosoknak is szerepet kell vállalniuk. A bekerítetlen kertek gyakorlatilag tálcán kínálják az állatoknak az ennivalót, amelyek táplálékszegény időszakban ki is használják ezt a fajta ziccert. Egy elkerített veteményessel azonban nem tudnak mit kezdeni, azon kívül, hogy elkerülik.

A vaddisznóknál elterjedtebb vendég Pécsett a róka, amely egészen a szemeteskukákig bemerészkedik. A róka fő tápláléka a mezei pocok - mondta Gondos - , ha megcsappan az állomány, nincs mit tenni, ott keres élelmet, ahol tud, így jut el a városba.

Forrás: Stop