Nyomtatás
Találatok: 1022
bakonyerdőA lezárult tulajdonosi átvilágítás legfőbb megállapítása, hogy az erdőgazdaságnál előfordult ügyek tanulságait elemezve, levonva a megfelelő következtetéseket, már a jövőbeni feladatokra kell koncentrálni.
Legyen végre nyugalom az erdőgazdaság körül. Az erdőgazdaságnál korábban több kifogásolható eset is történt, ezek egy részével kapcsolatban az előző felügyelőbizottsági (FB) elnök feljelentése alapján rendőrségi vizsgálat is folyik. A tulajdonos által elrendelt és befejezett átvilágítás során viszont sok olyan dolgot tapasztaltak az átvilágítok, amiből pontosan összeállt, mely folyamatokon, eljárásokon kell javítanunk, értékelte a vizsgálati eredményt Varga László. Ezért volt szükség a Szervezeti és Működési Szabályzat felülvizsgálatára, a vezérigazgató-helyettesek számának csökkentésére, központi osztályok összevonására, döntési szintek pontosítására.

Minden tevékenységi körre kiterjedően meg kellett erősíteni az ellenőrzési tevékenységet, változtatni kellett az iratkezelés, irattárazás rendjén. A cégre eddig jellemző szerződéskötési gyakorlaton ugyancsak változtatni kell. Például nem történt versenyeztetés, a vállalkozókat erdészeteink folyamatosan megbízták az újabb és újabb munkalehetőségekkel. Az anyagbeszerzések esetén sem kértek be több ajánlatot. A jövőben valamennyi területre kiterjedően, költségszinttől függően megfelelő számú ajánlatot kell bekérni, a minőségi követelmények betartatása mellett a legkedvezőbbet kell választani. Meg kell határozni azt is, ki milyen döntési szintig, mekkora összeghatárig lesz jogosult szerződéskötésre. Természetesen ez az intézkedés a napi, zökkenőmentes munkavégzést nem akadályozhatja, de kontrollra szükség van. Az is az átvizsgálás következménye, hogy különféle súlyú döntéseknél egyfajta team-munkát alakítanak ki. Jelentősebb szakmai, pénzügyi döntések esetében létrehoznak egy szűkebb testületet, amely előkészíti a javaslatokat, s ezeket megvitatva hoznak döntéseket. Számlavezető bankjaikon kívül másoktól is kértek a tevékenységgel kapcsolatos információkat, kinyilvánítva, hogy az erdőgazdaság az alacsony kockázatú, kiszámítható és pontosan szabályozott pénzügyi, pénzkezelési tevékenység iránt elkötelezett.

A jelenleg használatos értékesítési szerződéseket átnézették a Hunyadfalvy ügyvédi irodával, az volt a tapasztalatuk, hogy a régebben megkötött szerződések nem minden esetben tartalmazták azokat a jogi biztosítékokat, amik szükségesek ahhoz, hogy a társaság biztonsággal hozzájusson a pénzéhez, akkor is, ha az ügyfél próbál kimenekülni fizetési kötelezettsége alól.

Emiatt is szigorúbbá teszik a szerződéskötési gyakorlatot. Az FB álláspontja szerint a tanulságos ügyekből le kell vonni a következtetést, s a jövőben már nem szabad visszafelé mutogatni. Olyan szabályzókat kell alkotni, amelyekkel a tapasztalt problémák kiküszöbölhetők. Ezeket pedig következetesen be is kell tartani, hogy a jövőben ne fordulhassanak elő hasonló problémák.

Forrás: Bakonyerdő