Nyomtatás
Találatok: 1195
bejárnak a medvék az udvarokbaMintha teljesen megszokták volna az ember társaságát, olyan természetességgel jönnek-mennek az erdőkhöz közeli portákon, hétvégi házak udvarain a medvék.
Nem csupán egy esetről lehet hallani, Újfaluban, Gyergyószentmiklóson és Vaslábon is jegyeztek medvejárást a tavasz óta.

Az elmúlt évben hónapokig éltek riadalomban több gyergyószéki település lakói, akkor Gyergyószentmiklóson és Tekerőpatakon is pajtákat fosztott ki, háziállatokat ölt meg a medve. Idén egyelőre nem ennyire agresszívek a négylábú látogatók – a gyergyószentmiklósi vadászegyesület vezetője, Portik György úgy tudja, ebben az évben Vaslábon jegyeztek egy esetet, ahol nyulakat pusztított el, méhkaptárat vitt magával a medve. A vadak ugyan békésebbek, de sok esetben bátrabbak, mint ahogyan azt elvárnánk tőlük. Az erdőkhöz közeli gazdaságokban, hétvégi házak környezetében egyre gyakrabban lehet velük találkozni.

Nincs este medvejárás nélkül

„Ha odateszünk egy darab húst sütni, akkor fél órán belül ott szaglászik a medve” – mondja az újfalvi bánya közelében épített, egyik hétvégi ház tulajdonosa, Simon József. Az idős Simon házaspár áprilisban költözött ki az erdőre, azóta pedig – egy rövid májusi szünetet kivéve – minden este bejár a medve az udvarukba.

Volt példa arra, hogy házuk közelében egyszerre három anyamedvét is láttak, összesen hat boccsal. Különösebb kárt még nem okoztak a vadállatok, leszámítva, hogy hiába foldozzák meg a kertet, másnap egy másik helyen töri le a kerítésléceket. Most éppen garázs építésének kezdett a házigazda, ugyanis néhány napja az autójának tetejére mászott fel a kíváncsi természetű medve.

Simon József szerint a mindennapos „vendég” szemmel láthatóan hozzászokott az emberek társaságához, hiszen hiába kiabál, vagy csap zajt, a közepes méretű mackó nem is zavartatja magát. Többször leszedte a szárítókötélről a kiteregetett ruhákat, frottír törülközőket tépett darabokra. Este benézett a szellőztetéshez kinyitott ablakon, nyitogatta a fémlemezzel lezárt kút tetejét.

Simon bácsi elmondja, Újfaluban nőtt fel, sokáig járta az erdőket, de medvével most, itt a hétvégi házánál találkozott először. Biztos benne, hogy az állat olyan környezetből került ide, ahol hozzászokott az emberek jelenlétéhez. Az idős házaspár hozzáteszi, pihenni jöttek ide, de nincs egy nyugodt éjszakájuk sem, a hétvégére várják az unokákat, és egyáltalán nem nyugodtak a nyaralásukat illetően.

A tornácra is felmászik, a fénytől sem ijed meg


Bár csak egy pár napja jöttek ki az erdei házukhoz, hasonló élményekről számolnak be a szomszédok is. Balázs Ildikó meséli, a hétvégén nagyobb társaságot fogadtak, flekkent és miccset sütöttek. Amint az illat terjedni kezdett, megjelent az állat. A kiabálásra ugyan visszacammogott a közeli erdőbe, de később újra visszatért. Három személyautó lámpáit irányították rá, de ezzel mit sem törődve, a tűzhelyhez ment, és kinyalta a miccssütéshez használt tárcsalapot. Egy másik estén a ház tornácára is bemászott, és a fásszínben is megfordult.

A megszólaltatott nyaralótulajdonosok elmondták, félnek, esténként az udvarra sem szívesen mennek ki, nemhogy a kerítésen kívül. Véleményük szerint az őket rendszeresen látogató medve nem a háziállatokat keresi, hiszen egyik családnál sem tartanak ilyeneket. Viselkedése inkább a brassói vagy tusnádi kukázó medvékre emlékeztet, biztosak abban, hogy valahonnan ideszállították, ahol megszokta az emberek társaságát. Éppen ezért nem érzik biztonságban magukat, hiszen váratlanul bárhol belebotolhatnak, és akkor nem tudni, hogy miként reagál az állat.

Nagyon sok a medve – mondja Portik György, a Gyergyószentmiklósi Sporthorgász és Vadász Egyesület vezetője. A lakossági bejelentések alapján kérést tettek le az illetékes környezetvédelmi minisztériumhoz, amelyben két állat kilövését kérvényezték. Egyet Újfalu, a másikat Vasláb környezetében. A válasz még nem érkezett meg.

Forrás: Székelyhon