Nyomtatás
Találatok: 1391
őzbakÜzekednek az őzek, fokozott figyelem javasolt az utakon. Baranya megye vadászterületein is megkezdődött az őzek násza.
Ilyenkor az őzek veszélyérzete csökken, gyakrabban fordulnak elő balesetek, ezért ez az időszak fokozott figyelmet kíván az utakon közlekedőktől is.

Az üzekedés, vagyis az őzek párzási ideje augusztus 15-ig tart. Ilyenkor a bakok a párzást megelőzően űzik, hajtják a sutáikat, akár több órán keresztül is. Ha konkurenciával találkoznak, kisebb-nagyobb összetűzést követően messze elkergetik a betolakodót, akitől féltik a párjaikat és az otthonterületüket.

Ebben az időszakban a bakok viselkedése átmenetileg megváltozik, fokozottan védik a területüket, keresik a párjukat, a sutákat. A megemelkedett hormonszintjüknek köszönhetően elveszthetik vadságukat, óvatosságukat, és lényegesen figyelmetlenebbek, óvatlanabbak, mint egyébként.

Ez az egy hónap az utakon közlekedők számára is veszélyesebb, mert az őzek ilyenkor kevésbé tartanak a gépjárművek zajától, és az ember közelségétől. Az őz alapvetően mezei vad, ezért a mezőgazdasági területekkel határos erdősávok, nádasok rétek, fás legelők környékén lehet leggyakrabban találkozni velük, de természetesen az erdővel borított területek sem kivételek. Színük jól alkalmazkodik a környezetükhöz ezért rendkívül nehéz időben észlelni őket, különösen a mozgó járműből. Arra különösen vigyázni kell, hogy csak a legritkább esetben vannak egyedül. Ha egy őzet észlelünk az út közelében, lassítsunk le, és számítsunk a következő érkezésére. Ha elegendő időt hagyunk nekik a távozásra, megkímélhetjük magunkat egy kellemetlen, hosszú és költséges procedúrától. A jelenleg hatályos törvények értelmében ugyanis a vaddal történő ütközésnél mindkét fél – a vadásztársaság és az autós – a saját kárát viseli. További kiadásokra számíthat az az autós, aki vadveszélyt jelző tábla hatálya alatt nagy értékű trófeával rendelkező vadat gázol el, mert ilyenkor a vadászatra jogosult kártérítést is követelhet tőle a veszteségei fejében.

Forrás: ForestPress