Nyomtatás
Találatok: 1137
vadászati múzeum lesz a kastélybólA kormány döntött: vadászati múzeum lesz a hatvani Grassalkovich-kastélyban. Az országos intézményt 2013 őszén adják át.

A kormány július 15-ei döntése alapján a hatvani Grassalkovich-kastélyba kerül az első Országos Vadászati Múzeum – jelentette be az intézménynek helyet adó műemlék jellegű épület „dísztermében” Szabó Zsolt polgármester, a térség országgyűlési képviselője. (A „díszterem” szó azért került idézőjelbe, mert az emeleten lévő erkélyes központi helyiség pillanatnyilag éppen olyan állapotban van, mint a kastély többi belső része: ha nem is romos, de meglehetősen viseltes. Lesz itt dolog bőven...)

Szabó Zsolt közölte: a kormány kiemelt állami beruházássá minősítette a mintegy hárommilliárdba kerülő fejlesztést, amelytől sokat remélhetnek a hatvaniak. Nemcsak azt, hogy a mintegy harminc éve kihasználatlanul álló főtéri objektumba élet költözik, hanem számos egyéb, a város javát szolgáló előnyt. Többek között új szállodát, vadhúst felszolgáló éttermet, a személyzettel és a kiszolgáló tevékenységet végzőkkel együtt 40–50 ember számára munkalehetőséget. A városvezetés a hatástanulmányok alapján arra számít, hogy évente százezer turista keresi fel Hatvant.

A Vadászati Múzeum működtetését a Természettudományi Múzeum, a Nemzeti Múzeum és a hatvani önkormányzat közösen, nonprofit formában biztosítja majd. A létesítményben bemutatják a történelmi Magyarország tájait, vadjait, vadászati és fegyvertörténetét, illetve halászatát is. A gyermekek interaktív parkban ismerkedhetnek meg a múzeumhoz kapcsolható tudnivalókkal, pár száz méterrel távolabb pedig – Nagygombos felé – az őshonos magyar fajtákat felvonultató élőállat-bemutató csalogatja az érdeklődőket. A múzeum helyszíneit kerékpárút kapcsolja össze.

– A vadászat kincs, a vadászat ösztön – fogalmazott Szabó Zsolt szenvedélyesen, ami érthető, hiszen ő maga is szívesen kapja puskacsőre Isten négylábú és szárnyas teremtményeit. Hasonló szellemben válaszolt arra a kérdésünkre is, hogy mikor adják át a múzeumot: a tervek már szeptemberre elkészülnek, a munkát a jövő év elején kezdik, az avatásra pedig várhatóan 2013-ban kerül sor; akkor, amikor a szarvasbikák bőgnek – jelentette ki.
Vagyis ősszel.

Forrás: Heol