Nyomtatás
Találatok: 1258
természetfotóAz állat- és növényszeretet a vadász és erdész lelkébe ivódott. Titokzatos szakma az erdészeké és a vadászoké. Általában kevesen tudják, hogy mi a feladatuk az erdőt járó, „zöld ruhás" embereknek.
Századunk elejére, amikor a társadalom minden szintjén. a környezetünk védelme az egyik legfontosabb téma, felértékelődött munkájuk. A SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt közel 200 erdész és vadász szakembert foglalkoztat A társaság hazánk egyik legnagyobb természeti értékének őrzője, kezelője. A somogyi erdő- és vadállomány, a természet kincsének megóvása a társaság munkatársainak mindennapi feladata. A gazdálkodás, az állami zöldvagyon fenntartható kezelése mellett az erdő és élővilágának szépsége napról napra megigézi őket.

A vadászok gondozzák a vadállományt, óvják és védik a rovarokat, a madarakat, visszaszorítják a dúvad elszaporodását - a természet ezer apró csodájával találkoznak. Munkájuk egy rejtett, ezerarcú, sokszínű világba kalauzolja el őket. Az erdészek és vadászok munkáját az emberek többsége nem ismeri. Nem igaz, hogy az erdész egyenlő a favágással, erdőpusztítással, a vadász pedig az őz, a szarvas életének kioltójával.

Az erdész és a vadász szakemberek valóban az erdőt járják. Tervszerűen gazdálkodnak az erdő adta kincsekkel; faanyagot biztosítanak a bölcsőtől a koporsóig, a külföldi vadászvendéget kísérve öregbítik egy-egy nagyobb trófeájú gímbika elejtésével hazánk jó hírnevét Ezek a mérhető feladatok. Arról sokan elfelejtkeznek, hogy erdészek-vadászok a természetes környezet elhivatott gondnokai, növény- és állatszeretetük mélyen a lelkűkbe ivódott. Természetesen ezt nem csak a belső egyéni hitvallás határozza meg, tanulmányaik tudományosan megalapozott gondolkodásmódot biztosítanak számukra.

A természet szeretete sokféleképpen nyilvánul meg. Van, aki az emlékezetében őrzi meg, van, aki pedig „csöndes puskával", fényképezőgéppel jár-kel és munkavégzés közben az erdőmező csodás pillanatait örökíti meg. A SEFAG Zrt közel húsz éve minden év októberében művészeti kiállítási, az utóbbi években természetfotó kiállítást rendez. A tavalyi „Csodálatos természet" címmel összeállított fényképkollekció 56 válogatott alkotásból készült, és egy év alatt sok helyen megfordult. Megtekinthették a kaposvári általános iskolákban, Barcson, szeptember 15-ig pedig Budapesten az Erdészeti Információs Központban láthatók.

Major László erdőmérnök az „Évszakok", Bőhm István nyugalmazott vadászati ágazatvezető pedig a „Balett" című természetfotóval nemzetközi sikert értek el. Bőhm István kategóriájában a nyolc nemzet 50 fotósa közül az első helyen végzett A siker jelentőségét növeli, hogy a pályázat legjobb képei bemutatkozhatnak a tengerentúl is, egy New York-i galériában.
Bőhm István Balett című fotója nagy elismerést aratott. A SEFAG Zrt. vezetése fontosnak tartja, hogy egyre többen hódoljanak a .csöndes vadászat" szenvedélyének, legyen az munkatárs vagy ideérkező turista. S a rejtett vadvilágot bemutató fényképek eljuthassanak gyerekekhez és felnőttekhez, formálva ezzel az erdész és vadász szakemberekről kialakított képet

Forrás: Somogyi Hírlap