Nyomtatás
Találatok: 981
medveRehabilitációs központ felépítését tervezik ukrán hatóságok az út menti éttermek, kávézók illegálisan tartott medvéi számára.
Vendégcsalogatóként az állatoknak, vodkát és sört is adnak,  közölte az ukrán nemzeti hírügynökség.
Valahányszor bekapcsolja az ember a TV-t látja, hogyan  szenvednek ezek az  út menti vendéglőknél tartott állatok.  Ezért a környezeti és természeti erőforrások minisztériuma ezeknek a medvéknek  nagykiterjedésű zárt területet alakít ki a Szinevéri Nemzeti Park területén, mondta el Mikola Zlocsevszkij.
A rehabilitációs központba, melyet december elején  nyitnak meg Nyugat-Ukrajnában, mintegy 80 medve kerül majd - írta a Kommerszant-Ukraina című üzleti napilap.
Zlocsevszkij azt is közölte, hogy a medvék európai színvonalon megépített karámba kerülnek, amely decemberre készül el. Szerinte tűrhetetlen az éttermekben folyó állatkínzás, amikor ittas társaságok azzal szórakoznak, hogy vodkával itatják a medvéket.

Az ukrán környezetvédelmi minisztérium sajtószóvivői irodája megerősítette, hogy a medvéket tulajdonosaik beleegyezése nélkül is begyűjtik az éttermekből és kocsmákból. Az állatok ugyan gazdáik jogos tulajdonát képezik, de mivel nem megfelelő körülmények között tartják őket, ezért a tulajdonosok büntetésként megfoszthatók a medvéiktől - érvel a hivatal.
Miron Cjubik, a Szinevéri Nemzeti Park igazgatóhelyettese a lapnak elmondta, hogy már kijelöltek 12 hektárnyi területet a medvék számára, és a környezetvédelmi alapból kiutaltak 2,4 millió hrivnyát (kb. 60 millió Ft). Hozzátette, hogy a körülkerített terület rehabilitációs központ lesz, mivel az ide kerülő állatok képtelenek lennének a szabad természetben élni. A medvemenhely szerinte idegenforgalmi látványossággá válhat, mint a Romániában és a Magyarországon már működő hasonló intézmény.
Ukrán természetvédők szerint haszontalan dolog a nemzeti parkba szállítani az éttermek mellett tartott medvéket. Úgy vélik, a hatóságoknak mindenekelőtt a tulajdonosokat kellene rákényszeríteni arra, hogy emberségesen bánjanak az állataikkal, az „alkoholistává” vált medvéket pedig zoológusok és állatorvosok bevonásával kellene gyógykezeltetni.

Forrás: Hírösszefoglaló