Nyomtatás
Találatok: 1205
megkezdődött a szarvasbőgésMegkezdődött a gímszarvasok párzási időszaka, avagy a bőgés. Igaz, augusztus végén indul be igazán a rigyetés, de már most is hangjukat hallatják a bikák. Közben pedig feléhez ért az őzbak szezon, amely eredményesnek mondható Somogyban.

Javában zajlik az őzbak szezonja, amelyre szeptember 30-ig lehet vadászni Somogy erdeiben is. Az illetékes vadászati hatóság adatai alapján ezidáig 1052 darab trófeát mutattak be a vadászok, az éves vadászati terv szerint 1816 darab hozható terítékre. Az augusztus 10-ig bemutatott trófeák közül 18 bronz, 11 ezüst és 4 arany minősítést kapott a bírálat során - tájékoztatott a Somogy Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága.

Sokkal jelentősebb eredményeket várnak a somogyi vadászok az erdő királyától, lévén Somogyban jelentős a gímszarvas állomány.

Balogh Tamás vadgazdálkodási osztályvezető-helyettes, SEFAG Zrt.:
- Mi mindig jó szezonra számítunk, most sem tudunk pontosabbat mondani. Egy közepesnél valamivel jobb felrakásra és szezonra számítunk az idén.

Habár ilyenkor még korai bármiféle jóslásba bocsátkozni - teszi hozzá Balogh Tamás. Pedig a bikák már úgymond köszörülik a torkukat, vagyis megkezdődött az előbőgés.

Balogh Tamás:
- A Sefag Zrt. területén két helyről kaptunk hírt előbőgésről, a lábodi és a szántódi vadászterületeinken. Az ilyen korai bőgés ezen területeinken nem mondható ritkának. Több dologgal is szokták a kollégák magyarázni, ezek között a kollégák között teljes konszenzus nincsen, a vadgazdálkodás specialitásaiból kifolyólag. Magyarázzák egy oldalról az időjárás hirtelen változásával, a hideg-meleg, az esős és száraz napok gyors egymásutániságával.

De az is oka lehet, ha sok gímszarvas tarvad van a területen, vagy ha sok az olyan tarvad, amely nem vezet gidát. A bőgés egyébként a párzást vezeti be, amely a bikák összecsapásával jár, és a gyengébbet rendszerint elűzi az erősebb hím egyed, amely így őrzi háremét. Bőgés során jellegzetes szagot áraszt a bika, amellyel a teheneket kívánja megnyerni háremébe. A gímek párzáshoz legjobban a hűvös és enyhén csapadékos időjárást kedvelik, pont olyat, amilyen szeptember közepén ígérkezik.

Forrás: Somogy TV