Nyomtatás
Találatok: 1140
afrika múzeum balatonedericsElloptak egy rendkívül értékes orrszarvútülköt a balatonedericsi Afrika Múzeumból, szakértők szerint a zsákmány értéke csaknem harmincmillió forint, közölte Nagy Endréné múzeumigazgató.

Kedden, nyitvatartási idő alatt a múzeum munkatársai nagy robajra lettek figyelmesek. Kiderült, hogy betörték a rinocérosztrófeát tartalmazó üvegvitrint. A látogatók szerint egy fekete bőrű férfi a bozóton át menekült el a helyszínről a hetven centiméteres tülökkel, mondta Nagy Endréné. Hozzátette: korábban egy külföldi férfi már többször érdeklődött náluk, hogy megvásárolhatná-e a balatonedericsi múzeum egyetlen orrszarvútrófeáját, de nemleges választ kapott.

Hétfő éjjel a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum vadászati tárlatának trófeatermébe - ahol hat orrszarvútülök található - próbáltak behatolni, mondta Pálinkás Róbert kastélyigazgató. A Festetics-kastélyban működő fegyveres őrszolgálat megakadályozta a betörést, de a tetteseknek sikerült elmenekülniük. Az igazgató szerint a rendőrség szakértői rengeteg nyomot találtak, például egy fejszét is.

A rendőrség hírzárlatot rendelt el az ügyben. Futtató Norbert, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese ezt a nyomozás érdekeivel magyarázta. A Népszava szerint feltehetően nemzetközi bűnbanda garázdálkodik Magyarországon. A lap úgy tudja, hogy az elmúlt napokban több múzeumot is hasonló támadás ért, és a budapesti Természettudományi Múzeumból is loptak el orrszarvútülköt. (Az MTI-nek nem sikerült telefon elérnie a múzeum vezetőit.)

Külföldön is történtek hasonló lopások mostanában. A brüsszeli Természettudományi Múzeum közlése szerint három tolvaj egy keskenyszájú orrszarvú fejét vitte el az emlősrészlegről. Bár a múzeum biztonsági őrei utánuk eredtek, a tolvajok a rájuk váró autóval elmenekültek. Június közepén a lüttichi természettudományi múzeumból vittek el egy orrszarvúfejet. A tettesek ekkor is egy autó segítségével oldottak kereket, de a rendőrség megállította a járművet, és elfogta a benne ülő két lengyel férfit. Az állatfejet visszaadták a múzeumnak.

Az orrszarvútülköt a hagyományos keleti gyógyászatban porrá őrölve fájdalom- és lázcsillapítóként, valamint afrodiziákumként is használják.

Forrás: MTI